Призрачна криза на средната възраст

Х П Малъри

Ако ви е омръзнало главните персонажи на любимите ви книги да са винаги, само и единствено около двайсетте, емоционално и интелектуално незрели, но многоообещаващи да станат добри хора като пораснат индивиди, то знайте, че има цял поджанр във фантастичната и романтичната литература, посветен на дамите на средна възраст (след 40-те) , които стават я вещици, я кралици, или просто твърде богати вдовици, които смело се изплезват на света и нравите около тях. Въобще в литературно отношение 40 е новото 20, и наистина е много релаксиращо да четеш за хора, които знаят какво вършат и не се съмняват на всяка стъпка в мотивацията си, бъдещето си или желанието си за живот. Много освежаващо, сериозно.

Поредицата на ХП Малъри разказва за една очарователна вдовица, с повече пари и ухажори и от кралицата, но и е с две доста специфични особености на характера – обожава да разрешава престъпления и… вижда призраци. Не, не е някоя откачена тетка, прекалила с морфина и кокаина, които са се продавали като лукчета във всяка квартална аптека, Лейди Филипа е дъщеря на изследовател на древни култури, родена с нещо, което се нарича призрачен саван, който ѝ позволява да вижда отвъд булото на реалността. Естествено е и прокълната всички любими нейни хора да ходят да се здрависват със свети Петър по-рано от обичайното, което не ѝ пречи съвсем да се изживява като принцеса Катрин на модната индустрия или Мата Хари с повечко дрешки в дебрите на аристократичната криминална прослойка.

На нейна страна – и в нещо като доста тиха и зряла битка за сърцето ѝ са полицейски инспектор и крадец – джентълмен, и триото просто бива обречено да разследва всякакви свръхествени събития – от портали към земите на Феи в гробището Хайгейт, през зловещи писма, съдържащи дори и най-добре пазените тайни на висшето общество, до призрачни кораби и карнавали на изгубени души, които много искат да се намесят в реалния живот. Ритъмът на повествованието е много спокоен и премерен, героите се държат що-годе реалистично зряло, но не и старчески, а емоциите се подчиняват на разум и чувства, а не на страсти и пориви. Цялата поредица е един цялостен сюжет с нови и нови приключения, и не може да се почне откъдето и да е, но пък си заслужава уютното магично приключение с добър хумор и симпатични образи, които бързо ти стават книжни приятели. Различните винаги ще са ми на сърце, и това си е,

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.