Дамски наръчници за оцеляване

Софи Ъруин

Не са много класическите регентски романи на български, които не залагат на хаотични и нелогични пиперливи сцени и/или преживявания тип истории от вестник Лична драма, както и най-вече на бурите от личностните съмнения, така характерни за младите подрастващи, разразяващи се у главните персонажи, независимо от тяхната фикционна възраст. И вероятно това върши чудесна работа при читателите от новите поколения, но за онези понесли напредването на годините, желанието за добре написана проза с персонажи, които са простичко казано симпатични, става предимно водещо в избора на книги. А това прави доста трудно намирането на леки четими текстове. Поне досега.

Книгите на Софи Ъруин са романтични, нежни, но най-важното – забавни. Дори да се случват дикенсови обрати в живота на младите им главни героини, те успяват да запазят присъствие на духа и да проявят чувство за хумор, залагайки в ухажването на картата с остроумните словесни битки, а не на грубоватото попипване из тъмните ъгли на балните зали. Не, тук ги няма онези парещи сцени, които карат много читателки да си купуват книгоразделители прокламиращи, че истинските дами не гледат порно, ами си го четат (абсолютно невярно, Карън – прочети малко Сад, Батай и Аполинер да те видя каква дама ще си накрая), но има добра лека проза, разтоварваща, ненапрягаща и някак обнадеждаваща, истински свеж полъх за претовареното от реалния живот съзнание.

Е, признавам, не говорим за класа от нивото на Джейн Остин, но все пак забавна, романтична комедия на нравите е предпочитаното ми четиво за отмора. Така де, естествено, когато не чета за криминални разследвания и не гледам документалки за серийни убийци – знаете как е, морбидното е виднаги актуално. Но всяка забавна история за елегантни, интелигентни и готови на всичко златотърсачки, или току започнали живота си наново млади вдовици с непризнати таланти и неутолимо желание за приключения ме откъсва доста качествено от непосилната лекота на битието. Софи Ъруин не пише достатъчно бързо, така че нова книга от нея ще има чак другата година, но „Как да разкараш лорда си за 10 дни“ признайте си е доста обещаващо заглавие.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.