ЧИТАТЕЛСКИ КОЛЕДЕН КАЛЕНДАР ДЕН 21: Американски детективки в Лондон

Ана Сийбърн Лейн

Никога не са достатъчно добрите криминални поредици, особено онези с главни персонажи дами със стоманен гръбнак и оловна логика, пред които и най-жестоките убийци ще приведат глави и ще се свият в ъгъла тихичко да изчакат полицаите, срамувайки се от делата си. Поредицата на Ана Сейбърн Лейн разказва за впечатляващата мадам Джеймисън – американска богаташка – детективка с наблюдателността и аналитичния ум на същински Шерлок Холмс, способна да прецени всеки непознат кой е, какво работи и кога за последен път се е влюбвал само на база на влакънце на лакътя. Дали е достоверно? Разбира се, че не – и при Дойл никога не е било. Но дали е забавно? Абсолютно.

И тъй като на един Холмс, дори такъв в изключително изящна и модерна френска фуста, винаги си му трябва един Уотсън, на сцената се появява Марджъри – дъщеря на обикновено търговци, без особени умения, образование или мечти, но със съвест и честно сърце. Което се оказва доста полезно, особено когато комуникираш основно с блестящи представители на утайката на обществото, способни на абсолютно всичко долно в тоя живот. Екипът разследващо дами са лишени от всякакви специални умения, като бойни изкуства, магии или орлово око при работа с огнестрелни оръжия, но редовно биват привиквани от полицията за съвет, странно уважавани заради професионализма си, въпреки, че същият върви облечен основно с пола. Пак, дали е достоверно? Абсурд. Но забавно – и още как.

Ако не е станало ясно – не търсете в тези книги някаква историческа фактология, реализъм извън доста противните престъпления, или някаква лична, драматична тегавина, която да потиска персонажите ни, докато същите не получат класически нервен срив. Дамите- астрални близнаци на Шерлок и Уотсън са силни, самостоятелни, бързо мислещи и честичко безразсъдно смели, наблюдателни, криещи по някой и друг скелет в гардероба, но това не им пречи на вътрешната чистота на душите или общата симпатичност. Всяко крайче на Лондон ще бъде внимателно обследвано, всяко местопрестъпление огледано с прецизност, на която и Хорейшо Кейн няма копче да може да каже, и никой злодей няма да се измъкне от добре лакираните и поддържани длани на дамското ни пауър дуо. Достоверно ли е? Хич. Забавно? Гаранция.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.