Модни убийства с Додо Дорчестър

Ан Сътън

Светът на модата в междувоенно време е наистина вълнуващо изживяване – подгъвите се вдигат, колена надничат, цепките се спускат по гърбовете, а панталоните не са право само на някои по-екстравагантни ездачки и мъжкарани. Това е времето на Коко Шанел, но също и на Еркюл Поаро. И в средата на тази вселена е лейди Доротея Дорчестър или Додо за приятелите си – интелигентна, очарователна, стилна и с ужасния навик около нея все да се случват убийства. Тя е моден посланик на френската елегантност, духовен  предшественик на Кардашияните и страстен почитател на Агата Кристи по съвместителство. И няма как да не се влюбите в новата си любима детективка.

Чаровната Додо има всичко, което поиска, а е на изключително крехка възраст, която – слава на всички книжни божества, не ѝ личи дори за секунда. Ех, как ми липсват двадесет и нещо годишните героини, които знаеха какво искат от живота, не се спъваха като болни кранти през пет секунди и не си хапеха отчаяно устните пред смръщеното лице на живота. Ан Сътън е от моята партия, и създава истински, силен, но едновременно с това нежен женствен образ, с който може и да не се идентифицирате в настоящето си състояние, но е нещо, към което да се стараете да се доближите все някога.

Додо е емоционална, обича партита, но обожава и семейството си, и домашния уют, като съзнава ценността на момента. Търси любовта, която не винаги ѝ се получава, но най-вече се старае да не носи розовите очила и да съзнава ограниченията и възможните червени флагове от пръв поглед, без самозаблуда или празни мечти. И най-вече не припада пред поредния труп, а оглежда внимателно, старателно и пази улики и доказателства като същинска лейди Хорейшо Кейн, ама най-вече не цепи басма на никой надут полицай, карайки и най-заклетите шовинисти да оценят високо помощта ѝ, затваряйки си едното око пред пола ѝ, а другото – пред титлата. Какъв е смисълът да си лейди детектив, ако не навреш родството си с краля и кралицата в лицата на нежелаещите сътрудничество лица от работещата класа? Лейди Додо не я е срам, нито се притеснява от каквото и да е, давайки ярък пример за това как се минава като товарен, но все пак елегантен, влак през живота. Последвайте я, няма страшно.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.