ЧИТАТЕЛСКИ КОЛЕДЕН КАЛЕНДАР ДЕН 8: Хейзъл, Дикенс и убийците

Лиан Добс

В кримките с дами детективи главен спомагателен герой винаги е кучето – понякога полезно носи разни улики или вика помощ, когато главният персонаж го закъса, или просто седи отстрани, подскачайки и тихичко лаейки сладко… или дразнещо, зависи от гледната точка. Но, признавам, по-любими винаги ще останат за мен криминалните поредици с котешки фамилиари, може би защото те никога не се задоволяват да стоят отстрани и да пускат косми, докато дремят по 20 часа на ден като класическа фелина доместика, ами участват активно в разкриването на престъпления, и не се свенят да си ползват всичките към милион остри като бръсначи нокти върху физиономиите на злодеите.

Такъв е и котешкият войн Дикенс, пръв асистент и приятел на лейди Хейзъл Мартин, вдовица от умерено весел тип, писателка на криминални романи и по съвместителство неволен детектив, която разкрива убийства в богаташки имения, където всеки е виновен за нещо. Благородниците винаги крият най-пикантните тайни, обичайно обвързани с мрачни готически истории и залози от най-висок тип, така че да се пожертва някой обикновен човечец, прислуга или някоя особено кисела пралеля, която продължава да не дава така заслуженото наследство на гладната си за още диаманти рода, не е никак трудно решение. Но сиамският котешки детектив Дикенс ще разкрие и най-добре пазените тайни, които ще измъкне с лапичка от най-затънтения край на именията за милиони, и ще остави на своята благородна стопанка да ги разкости пред отбрана публика с класически Поаро замах.

Това е една малка, но много свежа поредица, класическа в стила си, но много лека в изпълнението си. Не е най-оригиналното писание на света, но е много разтоварващо, уютно и приятно четиво, за някоя ваканция, празник или просто спокоен снежен уикенд у дома. За съжаление Лиан Добс отдавна не е писала нови приключения за тези така мили и чаровни свои герои, тъй като залага повече на съвременните мистерии, но едва ли ще спра да се надявам на още от котешката Мис Марпъл. Позволете на повече котки да разкриват престъпления, добри са!

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.