ЧИТАТЕЛСКИ КОЛЕДЕН КАЛЕНДАР ДЕН 25: Ако Шерлок Холмс беше жена…

Баронеса Орзи, Катрин Луиза Пъркис, Брукс Артър Уактъл

От момента на раждането на Шерлок Холмс и появата на неговите приключения и гениални дедукции във викториански времена, силният пол започва да го използва активно за демонстрация на превъзходство над крехките дамски съзнания, които според доминиращото и за съжаление класическо мисогинистично мнение, стават само колкото да родят някой и друг наследник, и да организират някое домашно парти. Или поне докато не се появяват смелите дами-писателки, които създават своите алтер-егота – дамите – детективи. Когато започвате нов жанр винаги е добра идея да пробвате с кратките разкази – като малък тестер на безумно скъп парфюм, който се опитва да ви убеди, че си заслужава половината ви заплата да иде в нещо толкова летливо като … миризма, а в случая – идея, затова ето ви и стартер-кита във света на викторианските дами-детективи.

Това са три класически приключения с Шерлокиански благородни красавици – Лейди Моли на Баронеса Оркжи, Ловдей Брук на Катрин Луиза Пъркис и Лейди Наташа Дорингтън на Брукс Артър Уактъл. Три дами с активни около стоте процента мозъци се изправят срещу цялата престъпна маса от начинаещи и професионални убийци и измамници на добрата стара Англия, и разрешават по свой уникален, забавен и впечатляващо логичен начин абсолютно всяка проблемна ситуация. Лейди Моли използва специалните си социални умения и връзки, за да разкрива елегантно и дискретно; мис Ловдей съзира абсолютно всеки детайл на всяко местопрестъпление, и го анализира с точността на изкуствен интелект, а лейди Дорингтън е циркаджийска нинджа с брилянтни дедуктивни способности, пиперлив език и свежо безразсъдство дори пред цяла шайка откачени култисти. За всеки вкус по нещо, но ако сте като мен – ще е и трите, дядо попе, и трите.

От кратки разкази, през новели до романи в разкази, тези три дами заемат своето заслужено място до Поаро, Холмс и Мегре, отсрамвайки поколения дами, живели в сенките, набедени, че не притежават мозъчни клетки или всякакви умствени способности над балансирането в балната зала или различаване на двадесетте вида вилици на официална вечеря. Тези истории отварят вратите към нов любим жанр, ново читателско удоволствие, нови хиляди и хиляди заглавия, на които трябва да им търсите място по лавиците вкъщи. Предупредени сте!

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.