Лейди Улика

Ава Нес

Това може би е поредната серия за амбициозна богаташка с бунтарски дух, която все някак се набърква в проблеми, и все си цапа копринените обувчици в някоя локва кръв, но може би си заслужава момент или два от вниманието ви. Лейди Мериголд – или Невенчето, я откриваме в турски затвор, в който е попаднала след като се е опитала да въдвори малко европейска демокрация в общо взето султанат с все харемите и пашите. Нейният верен иконом и вярна приятелка – немска шпионка и още по-вярното ѝ пуделче я измъкват на косъм от това да стане нечия ханъма, а навън я чака мистериозен мистър Дарси, който подозрително  и презрително повдига гладка британска горна устна в ясен коментар на поведението ѝ. И всички се качват на Синия експрес, където в стил Поаро ги очаква престъпление в затворена стая, в която всички са заподозрени.

Нашето момиче, което всъщност го е играло много тежка шпионка през първата световна – която поради липса на информация за предстояща втора, просто е била наричана великата или голямата война, започва разследване, но се сблъсква челно с оня, намусения мистър Дарси , който я презря в червата си от пръв поглед, и това не се изменя много с времето, дори когато за всички става ясно, че между отвращението се прокрадват и някакви романтичности. И естествено Невенчето е главният запозрян, въпреки че има толкова, ако не и по-малко основания от всички останали да приключи конкретния труп. Сега, аз лично много мразя автори, които жертват своите главни герои, правят ги основни преследвани от закона и обект на подозрения и мъчения. За мен това си е признак на авторска слабост, щото нито Поаро, нито Холмс или мис Марпъл са попадали в истински личен за тях проблем, и това не ги прави по-малко великолепни детективи, а когато имаш аспирации да пишеш за такъв, и то жена, можеш все пак да вложиш малко любов.

Но вярвате или не, това не е писание за госпожица Невенче – чиито приключения между другото подозрително приличат тези на една друга дама на име Джинджифил Златкова, но за нея друг път. Всъщност най-доброто сътворение на Ава Нес се казва Лейди Улика – възрастна детективка от старата школа, нещо като Айрин Адлър на стари години, за която няма неразрешим случай, независимо дали става въпрос за убийство, кражба или мистериозно изчезване. Ето това вече е герой, на който е добре да обърнете внимание. Интересното е , че лейди Улика е литературен герой в света на лейди Невенка – един вид инсепшън до инсепшъна майно льо, но всъщност доста хитро светосъздаване и изграждане на съвършена алтернативна и самодостатъчна вселена.

Само да не беше Невенчето толкова дразнещо каръшка, а мъжът за нея толкова противен, както всъшност и всички останали мъжки образи с изключение на верния иконом. Но ако нямате нищо против да мразите половината каст на една книга, да се напрягате до невъзможност, хапейки пръсти в справедлив гняв към лошото отношение на главната героиня , и общо взето да си активирате тревожността на нови равнища – погледнете и лейди Мериголд, но пък за Лейди Улика пък сте съвсем задължени – това е класическа криминална разследваща литература, бърза, свежа, хитроумна и усмихната.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.