ЧИТАТЕЛСКИ КОЛЕДЕН КАЛЕНДАР ДЕН 11: Гламавост и падение на Лейди Пърси

Ан Сътън

 Лейди Пърси не е обичайната героиня на класическа криминална поредица. Тя е зряла дама, майка на двама свръхактивни фърфалака, част от британската образователна система с момчешки колежи, с повече от богати форми, които все се опитва да натъпче в малко постегнатата междувоенна мода на бляскавите джази времена. Съпругът ѝ не е лорд, но може би е шпионин, а може и просто да е секретар на някой умерено важен човек, или да не му се прибира много вкъщи, но благородството в кръвта ѝ идва от доста голямото ѝ, и напълно дисфункционално, класическо откачено синьокръвно семейство – клише. А труповете около нея се появяват с любезното съдействие на доста неприятните ѝ приятели – богаташчета, които въртят афери, предателства и криминални схеми по-майсторски и от кралете на подземния свят.

Пърси и нейната готвачка разплитат и най-сложните убийства, докато събарят ценни предмети, чупят мебели и въдворяват пълен хаос и объркване из полицейските и криминалните сили. Мадам Понтефракт е елегантна като спъната кобила на високи токчета, и честно казано – може би малко прилича на такава, но по симпатичен начин. Представете си Джулия Чайлд от прекрасния филм Джули и Джулия  – непохватна, твърде голяма за света около нея, но очарователно внушителна и заемаща достатъчно място, за да не бъде пренебрегвана като природната сила, каквато е. Добавете към това неестествено бърза мисъл и абсолютно пренебрегване на опасностите заради невероятно любопитната ѝ натура – и ей ви на едно разкриващо престъпления всякакви торнадо от десета степен.

Това е една кратка засега, много приятна поредица, с много хумор, весели ситуации и чаровни персонажи, истинска криминална комедия с нежни черни краски. Новаторска до известна степен, но определено свежа, неочаквана и разчитаща на шантави обрати. Ан Сътън умее да пише леко, бързо и с усмивка дори за най-тежките теми. Една особена Франи Фишър, каквато не сте и знаели, че ви трябва.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.