Мис Ъндърхей и труповете

Хелена Диксън

Това е една от малкото поредици от любимия ми криминален жанр с дами-детективи с повече желание и хитроумие, отколкото някакви конкретни умения или компетенции, които са преведени на български, или поне началните три книги. Кити Ъндърхей не е точно моя любим тип разследваща – не е развейпрах купонджийка като лейди Рампъл, няма своя идеален екип приятели в престъпленията и тяхното разкриване като лейди Елинор Суифт, нито пък се хвърля във всичко с главата напред без капка размисъл като лейди Кресида. Тя приема доста по-сериозно отношение към труповете около нея, в сравнение с най-обичните ми литературни героини, което вероятно ще ѝ спечели немалко читатели поне от тези, които не ценят наличието на хумор или сладко богаташко безхаберие, когато има тежки престъпления за разгадаване.

Мис Кити не е безгрижна синьокръвна лейди, не всичко в живота ѝ е поднесено на сребърен поднос, не може да разреши проблемите си като хвърля пачки пари срещу тях. Е, не е и намерено на улицата бедняче без семейство и бъдеще, а по-скоро е нещо като приятна средна класа, наследница на малък хотел някъде по британското крайбрежие, издирваща мистериозно изчезналите си родители. Признавам, че настроението е малко в повече минорно, може би някак уважително към немалкото трупове, които се сипят из хотели, имения и голф игрища, но мистериите си заслужават напрягането на малките сиви клетчици, ако и зад убийствата да не стоят кой знае какви маниакални гении,а в повечето случаи хитроумни и жестоки опортюнисти, на които профайлърите от Престъпни намерения ще им се възрадват бурно. 

Мис Ъндърхей има своята сериозна история, има и романтични въжделения, за съжаление реалистично обагрени от последиците от първата голяма война, с обект на чувства в лицето на малко по-кльощав Хенри Кавил (е,поне аз така си го представям), който е всъщност доста свестен детектив, ако и често да отнася подозренията на както винаги леко некомпетентната местна полиция. С малко хитрост, разумно претегляне на фактите, но и да признаем – доста повечко късмет за нашите протагонисти и глупави грешки от страна на престъпниците, Кити все пак успява да се измъкне от проблемите и да оневини приятелите си, които твърде удобно биват все поставени на линията на заподозрените. С всяка следваща книга неволната ни детективка става все по-добра и приключенията ѝ стават все по-заплетени, така че дайте ѝ шанс – Хелена Диксън пише добри криминалета, дори ако не са толкова лековати, колкото ми се иска на мен.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.