Детективска агенция Байрон, Шели, Дикенс и Уолстънкрафт

Джордан Стратфорд

На пръв поглед това са забавни детски приключения или поне така са маскирани хитроумните криминални разследвания на Ада Лъвлейс, Мери Шели, Пърси Шели и Чарлз Дикенс. Всъщност това са техните алтернативи непълнолетни версии в свят, в който гениалните писатели са мини версиите на Шерлок Холмс, с които някак всички се съобразяват. Е, с изключение на разните там майки, баби и лели, които им развалят игрите – всъщност сериозно опасните разследвания, от които някак на магия всички се измъкват без почти никакви последствия освен някоя и друга настинка, но следвайки малко съмнителната теория, че децата просто нямат развити центровете за самосъхранение, оценка на скоростта и общо взето здравия разум поне до двайстата си година, не е нужно да се притесняваме за тях.

Това са свежи, забавни и уникални истории, смесващи реални личности в напълно нереалистични ситуации, правейки от класически писатели, философи и поети истински супер герои или поне любими персонажи от лигата на Пипи, Питър Пан и Карлсон. Книгите на Джордан Стратфорд са част от цяла модерна интерактивна система включваща много красива и забавна игра за Андроид, материали за разпечатване, създаващи триизмерни образи при сканиране, игри и занимания от онзи великолепен тип, при който детето се учи неусетно на класически думички и забавни исторически факти, без да се чувства насилено и измамено да поема познания, но най-вече без да се отегчава от несвързани с нищо за него събития, дати и хора.

Но дори ако не сте британче около Хари Потърска възраст, което вероятно е целевата група на автора, книгите на Стратфорд са си достатъчно забавление сами по себе си, дори и само заради сложните и ангажиращи ума криминални случаи, да не говорим за уникалните образи като Ада Лъвлейс Байрон – истинска малка историческа вариация на Шелдън Купър и Шерлок в едно, Мери Шели като верен и деликатен доктор Уотсън, Пърси Шели в ролята мускулите и мъжката подкрепа, и Чарлз Дикенс като гениален Гаврош и разбирач на истинския свят зад стените на благородническите имения в сърцето на Лондон. Има и заговори срещу кралицата, готически сиви привидения, маймуни в камините, исторически фалшификатори, подли изнудвачи, професионални месмеристи, летящи балони, зловещи клоуни – есенцията на всички викториански книги и събития поднесена по очарователен, лек и забавен начин. Истинска инвестиция в детския, и не само, интелект и характер, постигната единствено чрез чистото забавление за ума. Брилянтно!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.