Скандалните приключения на Оливия Федърстоун

Тери Ан  Тейлър

Това не е обичайната романтична история, а истински приключенски роман със шпиони, заговори, злодеи и непредвидени обрати, случващи се на главата на госпожица Оливия Федърстоун, която е всичко друго, но не и мила и нежна млада дама от висшето общество, а истинска дивачка, умееща да язди, да плува, да стреля и да се дуелира не по-зле от който и да е мъж. А желаещи да я очистят от лицето на света има прекалено много, защото нашата протагонистка има ужасния късмет да попада в кошери с разярени оси на всеки метър. Споменах ли, че може и да отключва всяка ключалка, разбира от фалшификати и има идеален нюх към изнудване на правилните лошковци? Да, Оливия хич не е добро момиче, но пък те са най-интересните.

Романтична линия съществува, къде без нея, но тя е фон, а не основа и не пречи на приключението, на опасността или динамиката. Може би това е най-добрият пример за обърната история тип пени дредфулс или евтини трилъри с безупречни герои, спасяващи невинни девици. Тук героинята ни е напълно способна да се спаси сама, е, с изключение на някоя и друга ситуация, в която авторката не се свени да поступа главния си персонаж и да я принуди буквално да се облегне на нечие рамо, за да може да не издъхне преждевременно. Да, има книги, в които е просто видимо как създателите мразят дълбоко своите лични протагонисти, докато ги влачат из кал и екскременти тип всякакви злополучия идват към теб през всеизвестния вентилатор на живота, но Тери Ан Тейлър просто причинява на своята Оливия всичко, което един средностатистически Индиана Джоунс може да преодолее с една ръка, щото другата му е вързана. И Оливия оцелява, яху.

Чудесна приключенска поредица с една- единствена цел – да развлича и забавлява, комбинираща авантюристичен дух със задоволяваща и най-нежните души романтична нишка, поразнообразена с малко по-пиперливи моменти, но най-вече намеци за събития, които ще изкарат някое изчервено изкикотване от всеки. И не се страхувайте за нашата специална Лара Крофт с фусти и боне – тя ще се справи с всичко и всеки, ако и да е понасинена и поначупена – като истинска британка няма и да гъкне, ами ще си изпие чая в пет часа и внимателно ще застреля всеки зъл невъзпитаник, който ѝ се вясне пред погледа в този тъй важен час. Забавление без съмнение.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.