Сестрите на Джейн Остин и магиите

Бет Дайчман

За почитателите на Джейн Остин шестте завършени и шепата незавършени нейни романи и разкази са крайно недостатъчни, за да утолят вечния им читателски глад, затова си има цяла самостоятелна жанрова ниша наречена JAFF или фен фикшън по историите на великата кралица на романтичните комедии на маниерите, която годишно генерира стотици заглавия и странно неуморни и огромни почитателски орди. Някои JAFF автори просто пренаписват великите заглавия начело с Гордост и предразсъдъци (заради Дарси, естествено), но моите любими писателки (е, почти винаги са жени) измислят чисто нови истории, давайки живот на малко недооценените второстепенни герои. А най-обичам, когато се замесят и магиите в повествованието. Затова историите на Бет Дайчман са сред фаворитите ми, които бих препоръчала на любителите на приключенско – магическото фентъзи със силни главни героини и свеж хумор за разкош.

Замислената като доста дълга поредица, даваща магии на невидимите сестри на главните героини от историите на Джейн Остин, за съжаление спира само до Мери Бенет от Гордост и предразсъдъци и Маргарет Дашууд от Разум и чувства. Ковид и предизвикателствата на оцеляването за инди авторите и издателствата засега са стопирали този страхотен проект, но всяко заглавие е напълно самостоятелно четимо и не изисква дори някакво стабилно познание на оригиналните вдъхновения. Мери и Маргарет са достатъчно жизнени, твърдоглави и оцеляващи очарователни млади дами, които освен да мислят за репутация и балове, отделят достатъчно време и на битките с зли магьосници, откриването на скрити магически артефакти, разкриването на истинските лица на лицемерни вълшебници и преобръщането на цялата социално-магична система, скрита някъде в гънките на дрехата на викторианската епоха.

Леко приключенско фентъзи, идеално както за романтичните мечтатели по душа, започнали своята дълбока връзка с книгите точно с Джейн Остин на невръстна възраст, така и за почитателите на нишовите стилове като манърпънка, фантазиите на газени лампи и регенско-викторианската магика. Мога само да се надявам, че някой ден всички сестри и братовчедки от света на Остин ще получат своите петнадесет минути магична слава – забавлението и усмивките са гарантирани.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.