Убийства и женитби в регентски стил

Клаудия Стоун

Може би ви харесват криминални истории, но също ви допадат романтичните сюжети, свежият хумор и историческият сетинг на спокойното селце, в което странно се пръкват трупове по обед, ама някак трудно намирате такива комбинации, от които да не прокървят очите в неравната среща с нечие авторско бездарие? Колекцията за сестрите Мифърд – сладко намигване към огромното семейство Бенет на Джейн Остин, ще ви донесе точно това, което търсите и то написано неочаквано добре – меланж от убийства, усмивки и любов, поднесено толкова нежно и леко, че усещането за стоплящ уют няма да ви напусне дори за секунда. Това за мен е идеалният вариант за успокояващо есенно четиво, когато мракът трябва да се разнообрази със светлина, но не трябва да се забравят никога и сенките.

Сюжетите са близо до абсурда – независимо колко мъртви тела се акумулират, членовете на доброто общество никога не биват закачани, ако ще и всички простосмъртни да са убедени, че местният барон е попречукал местния граф, но някак им е безкрайно неудобно, освен да поклюкарстват по темата, да сторят нещо друго. И това дава спокойната основа на очарователните сестри Мифърд да се изживеят като местните реинкарнации на мис Марпъл среща Шерлок Холмс, и да си напъхат изящните нослета в мръсното пране на хората, понякога съвсем буквално, за да разплетат поредната мистерия. А това става задължително с помощта на някой очарователен благородник, който или ще спасява някоя от нахалните госпожици от подозрения в хомицидни настроения, или трябва да убеждава света в липсата на такива у себе си. Излишно е да казвам, че любовта е от пръв поглед, но е искрена, уважителна към характера и интелекта, и устойчива отвъд всякаква логика.

Приемете го като романтично – мистериозно фентъзи, ако щете – всички сме наясно, че такива неща е невъзможно да се случват нито сега, нито някога, но е толкова разтоварващо хем да имаш в ръцете си сериозна мистерия, хем да нямаш зловещото усещане, толкова експлоатирано от модерните автори, че накрая всички главни герои ще са отчайващо нещастни или поне мъртви, независимо че престъплението ще е разрешено, заради актуалното уравнение на реалистична равнопоставеност на добряци и лошковци. Но Клаудия Стоун ше ви разкаже една истинска Остинска приказка, съчетаваща красотата на историческата чиста романтика със съспенса на завоалираното престъпление в затворена стая без нито един свидетел, което се разкрива без днк анализи, отпечатъци и записи от камерите, а само с единия чист интелект. Направете си почивка от реалността, но не и от мисленето или чувствата – всички знаем, че такава пауза ни е нужна повече от всичко.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.