Мистериите на мис Шерлок Холмс

Шери Томас

Колко голямо богохулство ще е за вас, ако Шерлок Холмс е всъщност изключително младата версия на Скарлет Йохансон, с малко повече извивки в стил Мерилин Монро, с перфектно порцеланово безизразно лице, съвсем като в Люси на Люк Бесон, и бойни умения, сравними с тези на Черната вдовица? Е, запознайте се със Шарлот Холмс, и нейната госпожа Уотсън, която пък е бивша скандална актриса, почти обучена нинджа и вдовица на непрежалимия доктор Уотсън, който така и не изкарва късмет да се върне от средноазиатските адове. Войнстващ феминизъм? По-скоро очарователна, забавна версия на дамският подход в логиката и жестокостта на престъпленията, с малка щипчица любов, защото образът на Айрин Адлър присъства и тук, макар и като благородник – шпионин с нещастен брак по сметка и малки деца, които на никоя възраст не могат да разберат опасността от схемите на Мориарти. Който, разбира се е тук и е съвсем мъжествено подъл, гениален и работи на световен мащаб, като Холмс е онази гадна муха, която трябва да бъде заличена, за да може световното господство да стане отново цел постижима, а не мисия невъзможна.

В закостенялото британско общество младите дами са актив, който се използва за издигане или падение на цели фамилии. И ако сте Шарлот Холмс – гениална и студенокръвна по почти социопатичен начин, единственият начин да слезете от тезгяха и да вземете живота си в ръце, е да се сбогувате с нежното цвете на невинността от най-подходящият кандидат, който не е възможно да се ожени за вас – естествено трябва да е тъп, много женен и пройдоха. Така, със скандал от воле, започва кариерата на алтернативния гениален детектив от Бейкър стрийт. Чудеса не се случват, но приятели винаги се намират, и така, без магия и усмивка на съдбата, една девойка получава еманципацията, за която десетилетия по-късно ще се горят сутиени и ще пускат косми под мишниците, боядисани в цвят еднорог. Да, може да се каже, че има и малко историческо фентъзи, особено по отношение на равноправието и анти дискриминация, но пък е приятно за четене.

Поредицата е един цялостен сюжет, въртящ се около изключително сложната и маскирана в сенките схема на Мориарти, в която Холмс, Уотсън и доста разширеният състав на разследващ екип, включващ сестри, братя, племенници и въобще цялата рода до девето коляно се опитва да оцелее, но всяка книга се концентрира и върху уникална история, обикновено свързана с убийство, изнудване или смела кражба, която накрая се явява част от Големият Пъзел ТМ. Сравненията и заемките от оригиналният Дойл са доста повърхностни, сюжетите в класиката служат само за бегла рамка, но останалото е адаптирано и изменено на места почти неразпознаваемо заради спецификите на нежния пол и техните способности за извършване на дейности извън бродиране и клюкарстване под зоркото обществено око. Трудно е да се нарече криминална поредица, още по-трудно – романтична такава, но бих казала, че е една уютна, напук на труповете, интелигентна мистерия, с очарователни, шарени образи и забавни обрати, които ще ви накарат да чуете  музиката от филмите за Гай Ричи неведнъж някъде в съзнанието си. А това си е повече от добра препоръка за всяка книга, не мислите ли?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.