Маниери и чудовища

Тили Уолъс

Може би сте от онези тайни почитатели на Семейство Адамс, за които това не беше поредната грозновата анимация с изродени чудовища, правещи глупави и смешни неща, докато някак все успяват да не се претрепят взаимно, а алтернативен вариант на истински любящо семейство, което приема всеки и всичко, независимо от това колко крайника, очи или въобще пулс имаш. Тили Уолъс е една от тези, които вярват, че неестествената същност не променя нивото на човещината, и онези, които обществото отхвърля яростно заради външен вид или привидно поведение, всъщност са най-добрите представители на човешкия вид.

В този псевдо викториански свят във вечните войни между французи и англичани се намесват върколаци, вампири и цялата плеада обичайни свръхестествени същества, докато най-накрая лошите франчуля не вадят и коза със зомбитата. Само че не зомбясват както е обичайно селяните, обричайки ги да влачат морно крака из безкрайните си ниви със зелки, наторявайки земята със собствените си анатомични части, ами омагьосват с тленна немъртвост самата есенция на висшето общество – най-богатите матрони и техните многообещаващи да народят следващото синьокръвно поколение дъщери, чрез помада за лице, гарантираща пълно унищожение на противните бръчки и обидните тъмни петна. Мда, във всяка алтернативна вселена пак французите се занимават с мазила и разбират най-много от мода.

И така, богатите дами една по една се натръшкват съвсем прилично мъртви, някаква част от тях бива погребана, мъжете им се оженват повторно за някоя младичка и ненуждаеща се от кремове девойка, и изведнъж – мъртвите дами се надигат, и искат да бъдат върнати във висшето общество. Е, да, ама не – мъжете да не са глупаци, някои не изравят лошотиите, тровили им живота десетилетия, други твърде много вече са обещали на младичките си любовници, така че зомби дамите или биват оставяни да съхнат под земята в пълно присъствие на разума си, или биват скривани в далечни имения под воали, прикриващи разложението на плътта, като мръсна семейна тайна, която кротичко може да бъде забравена. Поне докато не идва гладът за мозъци, нежно наричани от предприемчивите осквернители на гробове маринован карфиол.

В центъра на очевидната катастрофа е семейството на Хана – на пръв поглед обикновено, не особено запомнящо се девойче, чийто баща обаче е известен лекар на свръхестественото, майка ѝ е велика магьосница – единствената жена със вълшебни умения в добрата стара Англия и понастоящем не особено красиво загниващ труп, а съпругът ѝ е въплътена от злите франчуля адска хрътка. Имат си и Лърдж под формата на събран от различни парчетии добросърдечен гигант; имат си даже и Ръчичка, в случая – крайник на доста устат стар моряк, а животът я сблъсква с горгони, елфи, вампири, силкита и каква ли още не свръхестествена гад, която просто пламти от желание да унищожава педантично човешкия вид. Но Хана – между другото изключително напомняща на пораснала Уендсди, но без насърченото желание за причиняване на болка,  и нейното семейство ще се изправят и ще победят почти всичко по пътя си, състезавайки се с времето, защото даже и смъртта има фази на окончателност.

Забавно, топло, уютно, но и някак зловещо, напрегнато и опасно на моменти – любезните чудовища на Тили Уолъс са прекрасна поредица за всички, обичащи добрите истории, алтернативните светове и леките романтични нюанси, украсяващи очарователно свежият дамски хорърманс. И такова чудо има, и е просто забележително успокояващо даже за най-изтерзаните нерви.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.