Лейди Джулия Грей

Деана Рейбърн

След поредицата за шармантната духовна братовчедка на Адел Бланк – Сек – Виктория Спийдуел, авантюристичната, независима, образована и освободена от повечето предразсъдъци на викторианската ера лепидоптеристка, беше просто естествено да посегна към още книги от Деана Рейбърн. Магията ѝ е в писането – винаги от първо лице, като надникване в много личен и пикантен дневник, на изключително добре живяла личност, със всички цветове и нюанси на приключенията от всякакъв род и вид. И преди да се усетиш си потънал до ушите в поредното безумно приключение, почти винаги включващо планини от трупове, неподозирани, хладнокръвни убийци и почти перфектните престъпления, разкрити почти само и единствено на късмет.

Независимата потомствена аристократка Лейди Джулия Грей и полу-благородникът, полу-циганин Николас Брисбейн със свръхестествени сили да усеща злото, ви обещават най-увличащото гилти плежър приключение, което крие в себе си и една доволно хихикаща любовна история, развиваща се помежду сложните разследвания на гротескни престъпления. Така де, къде без една изключително майсторски описана, на върха на пикантното, но без абсолютно никакви противни за четене пошлости в арлекински стил, добра романтична завръзка между две интелигентни, хапливи, остроумни и самодостатъчни личности, докато разкриват заедно псевдо-готически мистериозни убийства в добрата стара Англия. Дали ще са в огромни имения насред Лондон, провинциални замъци с призраци,  старинни къщи в Шотландия или в далечните индийски земи на ужас и красота – сцените на смъртта са задължително великолепни и пищни, подготвящи читателя за смразяващи авантюри сред мистичен разкош.

Жестоки душици кроят смразяващи планове за зловеща смърт и съсипване на десетки животи, заради алчност, страст или гняв – великата тройка на причините за проявление на хомицидния човешки инстикт. Туистовете са винаги непредвидими, извършителите са обичайно тези, които първи заподозираш, но и първи отхвърляш като заподозрени, а жертвите… е, да речем, че по-голямата част от тях може би не са били повече стока от прекратителите на животите им. Упадъчното британско висше общество върши неподозирани низости зад дебелите стени на потомствените си домове; демонични тайни общества обитават западнали храмове на несъществуващи богове; тайни проходи и хранилища крият ревностно най-мръсното и кърваво бельо на цвета на нацията. Това са книги за четене пред камина, с чаша вино или чай с нещичко по-така вътре, носещи очарованието на отминала епоха, в която дори жестокостта е елегантна. Интелигентен гилти плежър от най-високо качество, без съмнение.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.