Прахосмукачката на вещицата

Тери Пратчет

204563_b

След Дракони в порутения замък идва още една порция ранен Пратчет, леко ревизиран и съвсем откровено иронизиран от залязващия дядо Тери, вероятно само дни преди отпътуването му от нашия така безцветен свят. Историите са кратки и богато илюстрирани, и с тая шарена корица ще повдигнете не една и две вежди в откровено пренебрежение в метрото, но, хей, това е Пратчет,  и който не го разбира, само може да отчете поредната дълбока куха загуба в живота си, за която няма да отделим и милиграм сополче в нейна чест.

В малката, и разбира се, безкрайно недостатъчна за пратчетиански гладуващите, компилация от истории, ще отидете в далечния див Запад, ама не американския, ами този кътащ се кротко в злокобния Уелс. Мда, между тревичките, пчеличките и леприконите е истински хорър, а цялата полицейска сила, в лицето на достолепно едричък полицай, хлапе, куче и колело, ще се справи със всички крадци на овце, обирджии на влакове или просто неприятни биячи наоколо с поразително малко щети. Ще се срещнете с модерна вещица с бумтяща прахосмукачка, и ще научим как подобна особа го разбира това с впечатляването на стройни ергени на средна възраст; ще се запознаете с най-милите статуи в околовръст, които учудващо съдържат душите и най-добрите черти на изобразените върху тях, и ще се спречкате с една групичка малки гномовидни същественца, които поставят началото на една от най-обичаните по-различни пратчетовски поредици Бромелиада.

Ще полетите на почти романтично приключение до гората на паричките, ще се биете с въздушни пирати, ще си поговорите с черен магьосник от елизабетинския двор, който не харесва много-много технологиите, ще пътешествате на орехова черупка из бурните вълни на вана с балончета и въобще – очакват ви какви ли не измислици – премислици, забавни, ухилени, леки и освежаващи всяка от мразовитите утрини на живот сред ограничения и невъзможности поради обективни обстоятелства. Трябва ни нова Пратчет епоха, винаги ни е трябвала. Сър Тери, все така продължавате отчаяно да липсвате на усмивката ми…

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.