Героите изгряват, тъмнината пада

latest

Диабло 3 е проклятие, болест, епидемия от неваксинирано зарибяване, срещу което лек няма. И аз съм горд емоционален пациент  на Близардския мор, че и даже се поддадох почти доброволно на огромния франчайз, който следва всяко игрово престъпление, а именно – зарових нос в една купчинка, написани с основната и съвсем откровена идея за пари, книжки. Които, неочаквано, не се оказаха чак такъв крап, какъвто всички си мислите, че са. Някои даже може да прочетете на български, или в някое древно мърлявичко копие от кашон, или от пресветата Читанка, да се свети името и Робинхудовско. Но сега ще ви разкажа за една конкретна книга, която е най-доброто като литературни качества от цялото Диабло купче, ако и да е писана от хора в екипа на създателите на играта, като изненадващо доказателство, че талантът върви понякога и с разни по-скъпо платени способности като програмирането и гейм дизайна. 

Настоящият сборник може спокойно да се разглежда като изключително добър представител на дарк фентъзи жанра, с много насилие и не особено прикрит хорър сюжет, което радва почитателите на гор-а и малките странни момиченца в мрака. Идеите са страхотни, и пряко свързани с началото на Диабло 3, маркирано от една падаща звезда, събираща по един или няколко героя от вид, тръгнали на явна смърт срещу демоните или ангелите, според зависи кой е на ред да ни мрази и методично унищожава. Любимата ми демонска ловкиня се озовава в село пълно с крийпи дечица, които ходят наоколо с остри предмети, и си правят салатка от родители, съседи и всякакви други възрастни; един дивак от изключително затворени и определено суицидно общество си общува с отвъдния свят и една много секси демоница, докато се квалифицира в познатия ни вещерски доктор; варварин с голяма емоционална вина, физически издълбана на плещите му, почти не спасява групичка бежанци от странните козелочовеци; научаваме много за истинския произход и доста мрачен порядък в земите на монасите, и то чрез присъствието на подчертано зловещо сляпо албиносче; ставаме свидетели на зрелищни магьоснически битки и разкриваме ордена на убийците на магове, който се активира когато надарените прекалено алтруистично започват да си хабят силите за добро; и за финал ни чака демонче – братовчед на Извънземното, обсебило последователно групичка номади в сухата пустиня, и една демонска ловкиня, объркала си призванието заради пари, го играе доста извратена версия на Рипли, поне докато стигне нивото на доста кървавата пихтия накрая.

Атмосферата е подчертано мрачна, някак много по-силно въздействаща и от принципно мрачните игрови сетинги със все тъмниците, подземията и прокълнатите гори. Срещаме в много личен план доста от обичайните противници, които сме убивали досега самоотвержено с хиляди, но така и не сме се заглеждали или заинтересували от пикселизираните им мутри. И приемаме много по-навътре съдбата и корените на всяко едно от нашите прекрасни геройчета, и с много повече любов им пазаруваме брадвички, стрелички и нови розови гащета, които да се веят пред очите ни по време на поредния рейд за разтоварване след особено кисел ден. Историите като цяло са кратки, стряскащи и непретенциозни, едновременно канонизирани в една посока диаблова, но погледнати по много различни начини – мистериозно, мистично, брутално, духовно, социално или просто зловещо. Битки или ужаси, винаги с един демон в дъното на цялата история, подготвяща за огромния сблъсък с основните злини, оставен за самата игра. Задължително четиво за фенове, но не само на близардския продукт, ами и на фентъзи жанра с мрачни краски въобще.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.