1001 книги, които трябва да прочетете преди да срещнете Шефа отблизо

Двадесети век започва и с него идват и новите теми и идейни сблъсъци на най-добрите хиляда текста, които е хубаво да прочетете поне от обща култура, или поне така твърдят някакви непознати хорица, смятащи се за специалисти в областта какво трябва да четат умните хора по принцип.

1401_200

Сред заглавията ясно се отличава Сандокан на Емилио Салгари – човек не очаква сред претенциозните по принцип класики да види едно чисто развлекателно приключенско четиво, но какво знаете вие – това е една от най-продаваните италиански книги на всички времена, та хвърлете и едно око , за предпочитане насълзено с носталгичност по детството, когато Сандокан с двата ножа значеше малко повече от рима в някаква отдавна забравена чалга.

Teodor_Drajzer__Sestra_Kerri

За борбата с живота и деградиращия отпечатък на реалността върху човешката душа отново се говори пространно и досадно, поне за мен, но пък за обичащите подобни сюжети – не пропускайте Сестра Кери на Теодор Драйзер, Посланиците и Крилата на гълъба на Хенри Джеймс, Къщата на веселието на Едит Уортън, Професор Унрат на Хайнрих Ман, Самота на Виктор Катала, Младият Тьорлес на Роберт Мусил, Джунглата на Ъптън Синклер и Стая с излед от Е М Фостър.

zapiskite

За отчаяните от живота хора, минали границата на приличието и отправили се на меко казани смущаващи лични пътешествия, пък разказват Артър Шнитцер и неговия отдаден на неслучващите се дуели герой в Само смелите, Андре Жид и неговия неморален герой , отдаващ се свободно на хомосексуализъм и хедонизъм в разбира се наречената Антиморалистът, както и доста освободените братовчедски отношения в Strait is the gate, измисления твърде широко скроен папа Адриан седми на Фредерик Ролф, воайорът без минало на Анри Барбюс в Адът, и странно поетичната, но явно труднопроследима заради сложния душевен момент на Райнер Мария Рилке – Записките на Малте Лаурдис Бриге.

kim

Времето носи и своята доза екзотика на сетинга, разказваща за естествено слабо познати за съвременните хора войни, обичайно във вече  бившите завоевания на европейците по източните и южни хоризонти. Съдбите на различните, твърде далеч от признатите за цивилизовани, герои , разказват Ръдиърд Киплинг и индийския Ким, Джоузеф Конрад и африканския Сърцето на мрака и южноамериканския Ностромо и африканската Спомени за Африка от Реймънд Ръсел.

111823z

Семейните саги заемат своето запазено място, очевидно дали началния сигнал за развитието на идеята за сапунени сериали в главите на  дедите на създателите на Откак свят светува и Дързост и красота, като по-качествения вариант на обществено приемливата форма на воайорство и клюкария намират своя интелектуален изход в Буденброковеи на Томас Ман, Пътят на плътта на Самюъл Бътлър, Сага за Форсайтови на Джон Голзуърди, Историята на старите жени от Арнолд Бенет и Хауърдс енд на Е М Фостър.

123934z

Но да не се отчайваме – интересни автори има и тук, все още е времето на Артър Конан Дойл и една от най-хубавите истории за Шерлок и Баскервилското куче, почти мистично и доста свръхестествено и хорър ориентирано, напомнящо за факта, че Дойл всъщност пише и доста приятни разкази на ужасите и мистериите, които макар и неспоменати в подборката, са всъщност правилния начин да се запознае един фентъзийно ориентиран читател с бащата на Холмс по принцип.

memoirs

Сред интересните заглавия трябва да отбележа и привидно, и  май и съвсем фактически, леко откачената Мемоарите на моята нервна болест от Даниел Шрайбър, за когото стига да споменем , че баща му е бил върл привърженик на игнорирането на детския плач, къпането на бебетата в ледена вода, и пипането на наследниците по време на целия им живот възможно най-рядко. Очевидно при такова семейство ще се е появил нервен дух, който явно комбиниран с талант за писане , създава интелектуална психария. 

ian_miller4_1

Да подчертае вкуса ми към странните книги, идва и бисерът на периода  –  пре-психиделичната история на Уилям Хоуп Ходжсън за Къщата в граничните земи, разказваща за объркани брат и сестра, виждащи зловещи блестящи свински създания, невъзможни космически пейзажи, населени с древни богове, оставяйки неразбираемо за читателя дали двойката реално населява някаква гранична реалмия или просто имаме случай на объркани от вероятните кръвосмешения в рода съзнания. Да спомена само че я препоръчва самия Лъвкрафт…

Световната война хвърля по един поглед в почти всяка от книгите в първото десетилетие на двадесетия век, особено настръхваща и многообещаваща в шпионския трилър Загадката на пясъците на Ърскин Чайлдърс, Тайният агент на Джоузеф Конрад и политически социалната Майка от Максим Горки.

Сред знаковите заглавия е и животинската история за Дивото зове на Джек Лондон, която поради лични причини ми е откровено неприятна, и който се интересува я има доволно свободна за прочит в Читанката.

Идва ред на второто десетилетие на двадесети век, с Тарзан, Фантомас, и няколко не особено интересни други хорица, пишещи за тежестта на живота и времето. За тях скоро.

 

 

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.