Приказки за Юнаци и злодеи

Кал и компания

160px-Yunazi

Първо искам да подчертая , че безкрайно много уважавам Кал, Човешката, Светлинките, и въобще цялата идея за издаване на млади, амбициозни автори на фентъзи, експериментиране с модерните общи форми на творчество, и въобще стимулиране на някакъв тип по-неживотинско мислене в подрастващите. Подозирам, повтарям  – подозирам, че Приказките е тяхно творение, тъй като малката книжка излезе съвсем тихомълком, абсолютно апокрифно и някак много лично и некомерсиално, за да мога да дефинирам точно чия е. Но ако Кал е онзи Кал , за който си мисля, само мога да се надявам да не ме споходи справедливия авторски гняв, щото нали съм си злобна дърта вещица – критичка, и от мене хубави думи рядко излизат. Но точно сега ще положа усилия. Юнаците е…странна книжка, по-скоро поема , отколкото фентъзи повест, с елементи на поучителен реализъм и някак си … особен сблъсък на противоположни идеи и подходи при създаването на този литературен …хм, опит? Усеща се влиянието на поне двама автори или две групи – едните явно са искали точна рамка на събитията, лесно проследима сюжетна нишка, логични отношения между героите и някакъв по-лесно смилаем смисъл, докато втората група са били обзети от див поетизъм, и са искали да вложат в думите максимално много чувства, музика, цветове, усещания, обич, звуци и фойерверки… Може би различни поколения, може би различни стилове и идеи, но крайният резултат е малко…объркващ. Езикът се колебае между древно български, хашлашко тийнейджърски, пораснало умерен и класически фентъзиен – примерно нещо като следното изречение, което НЕ присъства в основния текст, но ще ви даде макар и слаба идея за общия стил, поне както аз го възприех

– Анджак  ,думам ти юначе, конформизмът на съвременното общество е много шитава работа, мен – промълви Зи, принцесата войн, последната от древната раса на ездачите на еднорози….

На който горното изречение не му се струва никак странно – значи това е неговия стил и веднага, ама веднага да тича да издирва Юнаците, а който се е захилил неразбиращо – ами, така е, всъщност е по-скоро забавно, макар и ориентирано към доста по-млади от мен читатели, и се свиква. Но темпото е твърде… неравномерно за вкуса ми, основната нишка поне аз не можах да разбера съвсем точно, но и на мен ми се случва понякога като пиша, да изкарвам навън емоциите, а реалната логика на събитията си остава неизказана, непреминала през белия лист. Цялата книжка завършва с много странно есе за ГМО във фентъзийно – реалистичен смисъл, което аз съвсем доброволно пропуснах, но ако бях по-млада и все още вярвах в промените, не се съмнявам, че щеше да ме докосне. И още нещо – към края придобих едно тягостно усещане , че Приказките е един вид елегия за изгубен приятел, по онзи необратимия начин… Надявам се да греша и тъгата на думите да е просто ефект от състоянието на конкретния творител от групата на Кал. Ако има слитък втори – няма да пропусна, все пак не обичам да не разбирам нещо, а и трябва да се помага на младите. Само , моля ви се, сложете номера на страниците този път, че ми беше безкрайно неестествено, и редакторите да внимават повече за обърнати картинки.

15 thoughts on “Приказки за Юнаци и злодеи

 1. Видя ли _истинското_ издание на „Приказките“:

  http://choveshkata.net/blog/?p=1955

  То доизприда някои нишки, а други праща… там, дето им е мястото.

  За компанията: Кал)

  П.П. Мръсни думи като „шитави“ и „конформизъм“ трудно биха минали през редактора ни. Трудно… ала не и невъзможно.

  • Както съм изрично посочила в ревюто- цитатът е измислен и не фигурира в текста, но дава изключително ясна, поне от моя гледна представа, за стила на книжката, във варианта , в който я докопах. Така се усеща, пък дали е желан или случаен ефект, това авторите да кажат.

   • Не е желан ефект да се усеща така.

    Не е и нежелан.

    (Проблемът с писане като това е, когато някой настоява да има едно възможно обяснение. Направо ни побърква… мене, де. 😉 )

    Повече за „Приказките“ разказвам тук:

    http://choveshkata.net/forum/viewtopic.php?f=28&t=340

    Тепърва почвам.

   • Между другото не мога да сваля файла – дава ми грешка в архива и не ще и не ще да се сваля.

 2. Въъъъй…

  От 20 свалили, ти си първата да се оплачеш. Ясно колко хора са прочели новия вариант. 😦

  (Че даже и рецензия му написаха…)

  Качих още един архив, би трябвало да бачка. Може провериш?

  • Тц, и това не ще, ама може и проблемът да е в моя телевизор, ще го пробвам вечерта от друго място, може и да ми се получи.

   • Рар, зип, всичко пробвам, ама ми дава Неочакван край на архива и в двата случая , и не ще да отваря, но може и да е от специфични локални настройки, та ще го пробвам от по-неутрално място по-късно и се надявам да стане.

 3. И при мен така се получава, като си ги сваля. 😦

  Питах всички останали дали го имат тоя проблем. Най-много да кача файла някъде другаде. Или да го пращам на хората по пощите, до поискване.

  (Оригиналните архиви си работят като пушка.)

  • Не знам само аз ли съм такъв карък, ама и новия файл не мога да го отворя – тоя път се сваля, разархивира се, ама Уорда ми твърди, че има проблем със съдържанието и му е невъзможно да го отвори..Тюх!

   • Той се отваря с браузур (примерно Google Chrome, Opera, Firefox).

    Става ли?

   • Сега стана, чете си се нормално! А кога да чакаме слитък Втори?

 4. Слитъци повече няма да има. Поне ако от мен зависи.

  Но „Приказки за Юнаци и злодеи: втори“… пишат се вече. 🙂

  Но ще почакаме да разберем, че първите са се прочели първо. 😀

  • Тоест няма да издавате на хартия , така ли да разбирам или нещо друго? А как стана , че издадохте Първия Слитък толкова потайно, а сега пускаш като файл само негова нова версия до колкото разбрах – тя хартия ще види ли?

 5. Не, просто няма да има повече „слитъци“. Онова беше експериментално.

  Това тук е -пълната- първа книга. Истинската. 🙂

  На хартия принципно мислим да не издаваме вече книги. Само ако има СВРЪХголям чит. интерес.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.