Една нахална дама в Индия

Лиз Хеджкок

Какво се случва с една благовъзпитана дама от британското общество, ако същата бива забъркана в разни работи като криминални разследвания и публично изоставяне от симпатичен млад мъж с добро бъдеще? Ами мята се на първия кораб и хуква към Индия, за да се разведри, какво толкова. Така де, колко може още да си навреди на репутацията, дори ако се натовари с един сандък и една кисела прислужница само за екскорт, без приятели, придружители или какъвто и да е план. Мис Мейзи Фробишър изпъва елегантно своя схванат британски гръб, вирва високо благородното си британско носле и… се забърква в още по-големи каши в екзотичните дестинации, включващи шпиони, престъпни гении и много симпатични детективи под прикритие.

Това е една свежа криминална поредица, с малко романтика и елегантно чувство за хумор, с изключително симпатични главни персонажи, които не губят време в тръшкане и бърсане на сълзи, ами хващат бика за рогата, и разкриват мръсното бельо на цялата бледокожа аристокрация на Британския радж, което освен естествено потно е и доста скандално. От по-невинните. машинации на амбициозни майки с малко поразвалени дъщери; кисели възрастни дами, мечтаещи за времената на Алмак и разюздани младежи на лов на богати глуповати наследници; до сложни криминални схеми с истински Мориарти зад кулисите, злокобна мрежа от шпиони и от двете страни на назряващите исторически конфликти, и умели и симпатични по типично Бондовски почин играчи със съмнителни мотиви – Мейзи ще трябва да разреши всичко и то преди благоразумните ѝ роднини не я привикат обратно да дава обяснения.

Криминалните поредици не е нужно да са тежки и драматични, разкриващи дълбините на човешката страдаща душа. Сериозно, оставете тая работа с нека на Вуте му е зле, за да може на вас да ви е добре. Потърсете вдъхновение, а не утеха; гушнете поне за малко идеята да сте силни, а не извинението да сте слаби, и вижте светът в цялата палитра от цветове, които очите ви могат да поемат, защото повярвайте ми не всичко е черно, бяло и някакво мърляво антрацитено сиво. Добрите книги за мен винаги ще са тези, след които се чувствам добре и дишам по-леко. Може и да е от годините. Но Лиз Хеджкок за мен е на особено правилен път в спечелването ми като вечен фен.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.