Изкуството има значение

Нийл Геймън

Започвам годината с послание от Нийл Геймън. Да, това не е точно „истинска“ книга, а по-скоро комикс, като вероятно текстът в него би се побрал в един по-дългичък пост във фейсбук. Но това в никакъв случай не намалява важността на няколко изключително добре подбрани думи, които всеки има нужда да чуе в правилния момент от живота си. Особено, ако сте човек на кръстопът, с желание да творите, но и много страх да го сторите, защото твърде много ви харесва да имате пари за храна и електричество. Да си поставите цел и да я следвате е кауза пердута в тези времена, когато дори утрешният ден не е гарантиран по никакъв начин. Но все пак можете да мечтаете, да планирате и да реагирате, и точно как – Нийл Геймън има няколко много добри идеи, които иска да ви сподели.

Дори, ако не приемате много добре чуждото мнение, замислете се все пак, че обективно погледнато един милион човека могат да ви разкажат надълго и нашироко как са се провалили, и защо не трябва да опитваш, и е задължително да се страхуваш от промяната, а само един – как е успял, и някак ме влече да чуя само този, успелият. Човекът като биологичен вид все напира да търси надежда и светлина, дори там… особено там, където хич ги няма, и да забравим това, е като да забравим човещината си. Не, че вече не сме тръгнали в тази посока. Творецът е птица упорита, и също като таралежът трудно полита, освен ако не му се даде добър начален тласък. Но Геймън ще ви подскаже, че началната засилка може да стане и отвътре, с няколко простички, весели, и с това – безумно изненадващи правила, които може и да следвате, може и да пренебрегнете, но пък винаги ще си струва да опитате поне. Нали знаете, хората рядко съжаляват за неща , които са опитали, пък дори и да са се провалили гръмовно в тях, но винаги таят тъга в себе си за всичко онова, за което не са им достигнали куража, силите или късмета поне да опитат веднъж.

Това не е книга за самопомощ, а приятелски съвети със великолепните илюстрации на Крис Ридъл, които могат да ви достигнат на повече нива от целият боклук за самохипноза и самоубеждение, че небето е розово и облаците са пращящи от щастие, който така хубаво се продава. Може би вече знаете „Тайните“ на Геймън, може би сте ги изпробвали, но сте се отказали някъде по пътя към планината на личното си щастие, защото сте открили, че има и по-важни неща, но може би имате приятел, на когото бихте помогнали да успее там, където вие не сте решили да успеете. Прекрасен подарък за всеки мечтаещ, творящ и вълнуващ се от темата за щастието човек, какъвто не мислете, че всеки е. Но всички познаваме поне един – защо пък да не го зарадваме?

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.