Гости отдалеч

Джоф Родки

Разкошните детски фантастики се срещат по-рядко и от зъбати охлюви – шоколатиери със склонност към забранени вещества, или с други думи – в ръцете ви е попаднало рядко смахнато, чудно съкровище, създадено за подрастващи мозъци, което обаче ще ви отвори вратите към сериозния размисъл по твърде натежали световни теми. Които врати можете да затръшнете оглушително, и да се насладите на най-неудачното разселване на човешкия вид из космоса, без абсолютно всякаква героичност, драматизъм и Лив Тайлър, драскаща по угаснали екрани.

Съсипали сме света си – нищо ново. Създали сме смотана технология, за да ни спаси животеца в последния момент – също очаквано. Шепата оцелели се дърлят за глупости, и развиват гурме вкус в условия, когато и варен чехъл се счита за деликатес. Тийновете си падат по влогове и музикални риалити формати, опитвайки се да не обръщат внимание на бездната около тях. А единственият спасител се оказва не чак толкова далечна планета, населена с комбинация между летящи гигантски хлебарко – щурци, желирани зъбати гъби за съдове, парти червеи с преобладаващ орган уста и симпатични върколаци с още повече зъби от полагаемото им в който и да е човешки мит. Изглеждат дружелюбни, даже май прекалено, но кой да му мисли за последствията – всички оцелели от последния Апокалипсис се устремяват към приятните иноземци, с което се естествено се почва едно приключение, за което думата зловещо мери рамене със забавно.

Събитията летят главоломно, опасностите са по-ярки и видими от обичайното за детска книга, но когато минаваш през отровните блата с глупашка усмивка на уста и убеждението, че няма как да има лош край, ами то… няма лош край. История за оптимизма в най-тежки условия, за това как съдбата обича смелите, и че и в най-отчаяните моменти има някакъв шанс за спасение, като дори и идващият от чиста човешка глупост върши работа. Дали ще го приемете като много свеж епизод от Стар трек, или смешна страшка с лека хорър нишка, но някак напълно приемлива за деца – Гостите отдалеч просто трябва да бъдат поканени на книжното ви рафтче.

 

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.