Тук има чудовища

Алан Сноу

Признавам, че анимацията за кутийковците не съм я гледала – подобен бъртънов стил на рисуване ми е меко казано противничък. Но пък нали за това са създадени книгите – един и същи сценарий да можеш да си го минеш през дисни филтъра с песничките или каквото там ви е на естетическата анимационна душа, а пък историята си остава еднаква. А тя е хем класическа, хем някак топла и семейна. И много шантава, съвсем по Роалд Далски. Светът е хем нашия, хем не съвсем. Несправедливостите са налице, ексцентричните богаташи също, и добрите премазани от системата хорица присъстват за съжаление в големи количества. Но вместо да вземат по дикенсов маниер да се тръшкат по пода,  потънал в плодове на плъхове и производство на хлебарки, тукашните герои се обединяват и подемат своята малка октомврийска революция срещу богаташите и изпечените мошеници. Дали ще успеят?

Това е само началото  на една доста по-голяма история, но дори и така книжката може да се чете самостоятелно. Ще се запознаете с луди учени, плъхове пирати с бизнес в областта на чистотата, модни корифеи – поддръжници на сестри Кардашиян без да го знаят, и разбира се – кутийковците – малки прелестни тролове, носещи като облекло, къща и етническа принадлежност кашони. От банани, вафли, лютеница – всичко става. Въпреки откачения си вид, опаковъчните гномчета са очарователни, добросърдечни и срамежливи създания без минало, обитаващи подземията на малко градче и вършещи работата на любимите ни мургавелковци, занимаващи се с истинското разделно претакане на личните ни отпадъци. И затова те са в огромна опасност, когато се превръщат в най-актуалния моден аксесоар.

Знам, знам, звучи хем твърде простичко, хем твърде странно. Истината е , че е безкрайно ненатоварващо, с леки стиймпънк нотки, малко страшки, много усмивки и добър финал за цялото семейство. Чудесна история за практически всяка възраст, смесваща забавните приключения с топлата и незлоблива ирония към някои от любимите пороци на света ни. Точната книжка за някой уикенд или ваканция, оставящ дълбоките спомени за най-хубавото време, което сме прекарали сами и доволни в прелестен книжен свят. Така се преглъщат производните на реалността по-лесно, уверявам ви.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.