Крадци и детективи

Ърнест Брама и Ърнест У. Хорнънг

Два романа в разкази, подали си ръце за трудната сделка да убедят читателите, че между разкриващия престъпленията гениален ум и правещия престъпленията брилянтен ум има права и братска връзка, а още по-често съжителство в една и съща черепна кутия. Хорнънг ни представя една особена двойка кокошкари на дребно, или не толкова, пиещи кръвчицата и диамантите на висшето общество, но най-вече организиращи сложни ужилвания на силните на деня заради едната тръпка и опит за социална справедливост. Не е точно Арсен Люпен, и никак не е Фантомас или Рокамбол, но британският опит за крадец – джентълмен е очарователен с леката си грубоватост, нетипично лош късмет и кошмарни планове, сравними само с шантавините на Мордекай. Забавни разкази, малко непохватни на моменти, въздаващи възмездие или наказание според настроението на автора, но определено нещо различно.

Брама пък ни отвежда в дома на един блестящ сляп детектив с такъв чудовищен ум, че нито загубеното сетиво, нито даже отдалечеността от дадено местопрестъпление или замесени извършители не са причина да не се направят смайващи прозрения в стил Шерлок . Много елегантно, прецизирано и ерудирано навлизаме в тайните игрички на богаташите, дребните прегрешения на мошениците и мащабните проекти на най-злите представители на човешкия род. Напомня на една доста по-ведра версия на Доктор Фел на Кар или отец Браун на Честъртън, но с почти недостижима добрящина съчетана с направо свръхестествени способности за наблюдение и дедукция, плюс едно особено усещане за морал, надделяващо над закони човешки и божествени. И като всеки Холмс, тук имаме и един доста отнесен, но изпълнен с добри намерения Уотсън, макар че чарът на двойката идва от общото им минало на млади пройдохи с малко незаконни вкусове, а не от здравото британско благовъзпитане на следобедния чай.

Въпреки че моите лични симпатии са на страната на очарователния, разкриващ всякакви шашмалогии Макс Карадос на Брама, със сигурност ще си паднете и по лошото момче Рафълс и неговия верен Заек на Хорнънг, и ще се впуснете в надпревара със времето, лошите, понякога и добрите, рядко справедливите, но винаги – интересните противници на нашата група детективи. Различно, забавно и разтоварващо, признавам по малко тъмен начин, но ако сте от феновете на криминалетата, силните главни образи и общо взето приключенията в онези малко по-красиви, отминали времена – Крадци и детективи може да се окаже вашето любимо ново четиво.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.