FAQ

Местенце за въпросите, които ви се е искало да се попитате за моята личност, но все така и не ви е оставало време да го направите:

Откога съществува Фентъзийното място на Ана Хелс?

От 2006 след преоткриване на любовта ми към книгите, печално угаснала в пубертетско – студентския ми период.

Колко човека участват в проекта ?

Само един – аз. И две котки, ако ги броим за морален съпорт и основен причинител на нелепи правописни грешки.

Четат ли хората около теб?

Не, човекът до мен не чете. Агресивно не чете. Абсолютно не чете. Никак не чете. Аз компенсирам за него и един средно голям български град.

По колко време на ден четеш ?

Различно, понякога едва час, друг път – цели 12. Имам добра скорост от около 70 страници на български и 50 на английски на час, освен ако не си препрочитам някои любими пасажи.

Колко е голяма личната ти библиотека?

Към днешна дата около 1500 заглавия на хартия и към 20 000 в електронен формат. И да, ако не намеря начин да стана вампир или робот, няма как да ги прочета всичките в този живот. Ех…

Как избираш какво да прочетеш?

Събирам препоръки и информация основно от сайтовете на всички издателства на фентъзи в България, както и в блоговете на всички от блогрола вляво , и на още шепа места. Чуждестранни източници за референция рядко ползвам.

Пишеш ли нещо друго освен ревюта?

Преди да, вече почти не. Последно работих по скелето на един фентъзийно – апокалиптичен роман с богове, неподозиращо заспали в човешки обвивки, събудени при идването на нова ера , ама не по майския календар, и сеещи разрушения и справедливост по сивия ни свят, но идеите ми посекнаха.

Кои са проектите ти – мечта?

Планирам да създам първия български референтен сборник за стоте най-добри фентъзийни романа в близките 5 години, а в доста по-дългосрочен план ми се иска да основа или да се присъединя към издателство на фентъзи заглавия, в което да акцентирам на по-класическите автори, готиката и сюрреалистичното. Засега ме спира само недостатъчно задоволителната ми подготовка и липсата на значителни финансови средства.

Работата ти свързана ли е с книгите, книгоиздаването или печатните медии?

Не, работя нещо съвсем несвързано с книгите .

Кои са любимите ти автори?

На първо място Танит Ли – кралицата на готическото фентъзи и великолепните думи като част от изживяването от добрата книга. Смея да твърдя , че съм най-големия експерт по танитлизъм, притежавайки и препрочитайки около 80% от издадените от нея романи и разкази. Следват я класическите героични фентъзи майстори – Муркок, Хауърд, Лейбър, Едингс, и от новите супер звезди – Абъркромби.

Писала ли си добро ревю за книга , която не си е заслужавала?

Не и нарочно. Понякога доброто настроение от извънкнижни събития ме кара да съм благосклонна към средно добри заглавия. Но големите шитни са си големи шитни, и трябва да бъдат посочвани като такива независимо от всичко.

Плащат ли ти за ревютата , които пишеш?

Не.

А искаш ли да ти плащат?

Може, ама да не ми казват какво да чета и какво да пиша за него. Което автоматично премахва желанието у кой да е да ми плаща.

Книжна или електронна книга?

И двете, по много. Различни преживявания са.

В кои организации членуваш?

Горд редактор ревю в Трубадурите, горд сподвижник в Човешката библиотека. Нямам политически пристрастия , имам радикално-унищожителни сънища с астероиди разбиващи се в Народното събрание при пълна зала с политици от всички партии.

Какви форми на социално общуване в интернет ползваш?

Фентъзийното място си намери своето ъгълче във Фейсбук, както и в Goodreads, но не бих казала, че ползвам която и да е от платформите за „общуване“.  Не , не можете да намерите мои снимки по бельо в интернет.

Коя е най-странната ти снимка на слънчева светлина?

Аз съм най-нефотогеничното същество на планетата, и на всяка снимка изглеждам винаги различна, и никога като себе си. Идеално е за прикритие от агресивни фенове 🙂

 

Ако ви се иска да научите нещо друго, критично за моята личност и за сайта – бъдете свободни да попитате в коментарите 🙂

5 thoughts on “FAQ

  1. Здравей!
    Дали мога да се свържа с теб по e-mail, за по-малка доза публичност?

  2. Здравей,
    Какво мислиш за Рамзи Кембъл, ако си чела нещо от него? Питам, защото всичко негово, което ми е попадало, ми е харесвало, а нищо не се издава в България. Направо не мога да повярвам, че никой издател не му обръща внимание.

    • Нищо не съм чела от него, за съжаление, само съм чувала името му като автор повлиян от Лъвкрафт. Факт, има стотици, ако не и хиляди писатели, които са откровено гениални, а в България за тях са чували общо по 5 човека максимум 😦

  3. Благодаря ти за светкавичния отговор. Имам идея да почетем Адриан Лазаровски. Обръщам се към теб, защото ти го беше интервюирала преди време. Например един конкурс, макар и без награди. Струва ми се интересно ще се получи нещо писано от него (начало на разказ да кажем) да бъде довършено от участниците. Приятна вечер.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.