Лейди Рампъл или британската Франи Фишър

Шеа Маклауд

За всички почитатели на несравнимата мис Франи Фишър, която покосява австралийските дебри със своята хладнокръвна красота и хитра самоувереност, че няма как да ѝ се случи нещо кой знае колко лошо, запознайте се с нейната духовна сестра – великолепната Офелия, лейди Рампъл. Тя е очарователна вдовица без никакви тежки черни тайни. Приятелите ѝ са уникални образи, весели издънки на британското общество между войните, които знаят как да пият и да се забавляват до зори. Но истинското призвание на чаровната ни лейди е да разкрива престъпления, докато самите престъпници се опитват всячески да вкарат неактуално сочните ѝ форми твърде рано в дупка два метра под земята. Спокойно, няма как да успеят.

Това са весели, ексцентрични, хедонистични и бляскави истории за престъпления, фатални жени с богати рокли и тъмни високи мъже в безупречни костюми, които не се свенят да се ликвидират един друг с обезпокояващо висока скорост и умения. Лейди Рампъл просто иска да си пие поредния сложен високо алкохолен коктейл, докато слуша как американското ѝ гадже – виртуозен джаз пианист, завихря парти в стил Вавилон из най-модерното, екстра тайно и декадентско местенце в добрата стара Британия. Но много по-често ѝ се налага да тича с набрани на кръста пайетени поли след поредния лошко, или по-скоро пред него, да разиграва Бързи и яростни – Мафия едишън с лъскави тежкарски автомобили без предпазни колани и спирачки, или в най-невинния случай да пребърква джобовете на най-известния криминален бос, докато се опитва да го играе съблазнителка. Въобще не може да се каже, че ѝ е скучно,нали.

Историите за лейди Рампъл са кратки, стегнати, изпълнени с хумор и свеж дух, които и най-тежките престъпления не могат да сломят. Абсолютно книжно забавление, вървящо както с чаша кафе или чай, така и с коктейл и огромна чиния сладкиши, защото за лейди Рампъл забранени плодове няма – тя просто си ги омита внимателно от табличката с тортите, и ги прекарва с чаша Висока топка или Старомоден за отскок. Усещенето на великите 30-те години, когато всички искат да забравят първата война, и въобще не усещат настъпването на втората, е време на непрестанно парти, в което всяка секунда се живее на макс, и нищо не е твърде много, твърде бързо или твърде силно. Парти криминалета, пръскащи чар и усмивки на килограм – абсолютно съкровище.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.