Невероятната мисис Хъдсън

Мартин Дейвис

Ако смятате мисис Хъдсън за добра, кротка, леко сенилна женица, която само си вре любопитния нос в разследванията на Холмс и Уотсън, то Мартин Дейвис е решен да ви докаже, че не може да имате по-погрешна представа за великолепната госпожа Хъдсън, която всъщност разчиства кашите на великите детективи и върши основната работа по разиграване на сивите клетки. Тук уважаемата дама е силна във всеки смисъл на думата, яка като бик елитна домоуправителка с внушителни баници и с по-силни връзки из всички благородни домове на империята и от руски романичели бос в света на Джон Уик. И няма да ѝ се изплъзне нито един престъпник, освен тези, които самата тя не реши да остави на въздух, защото понякога справедливостта има повече от едно лице и нюанс.

Престъпленията пред Холмс и Уотсън не са от класиките на Дойл, а съвсем нови криминални драми, вариращи от убийства, през кражби, измами, стари мистерии с призрачен вкус, неразрешими събития, в които се сблъскват гениалните престъпни умове и екипът на двамата детективи, с огромната подкрепа на великолепната мисис Хъдсън и едно мило момиче, прибрано от улицата, със странното име Флотсам или останките от разбит кораб, какъвто е и живота ѝ. Да, това е повече книга за силните дамски образи и вероятно напълно фантастичните невъзможности за развитие в регентска Англия преди възкачването на Виктория, която между другото също получава малка, но абсолютно запомняща се роля, с която завинаги остава в сърцата като любимата литературна кралица.

И въпреки постоянния приток на престъпления, цялата поредица е безкрайно уютна, някак светла и окуражаваща дори в най-тъмните моменти, когато сякаш лошите ще победят, но надеждата, че само с бърз ум и добра подготовка ще се измъкнат любимите ни герои, винаги надделява над всичко. Кухнята на мисис Хъдсън ще стане вашето любимо място, където пред вечно бумтящия огън ще се четат секретни документи, измамни бележки, загубени писма, отчаяни вопли на хора от всякакъв род и калибър, които търсят малко правдина във време, когато такива работи не се случват на всеки. Очарователни книги, за всяка възраст и ум, при условие, че търсите загадките, топлите истории и страшно симпатичните странични герои, които често разрешават и най-заплетената ситуация със случайните си житейски прозрения. Просто хубави книги.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.