Една приключенка в полетата британски

Верити Брайт

Изключително уютните криминални поредици са очевидно новата ми читателска страст. Дай ми на мен някоя богата, средно отегчена, но много интелигентна лейди, добави към нея поне един гениален иконом с целите връзки на света, може и някоя и друга нинджа прислужница за разкош, и гледай как потъвам в читателско блато от поредици от десетки томове. Приключенията на лейди Елеонор Суифт са истински разкош, великолепна шоколадова торта с троен лешник плюс чайник с най-елегантния индийски чай на планетата. Въпросната червенокоса фурия би могла да бъде първа приятелка на неподражаемата мис Фрайни Фишър, обикаляйки света на колело и разправяйки се с тия две нежни лейдишки ръчици с всички смущаващи тъмни субекти на света, преди да е станало време за следобедния чай. А труповете около нея са само за разкош.

Лейди Суифт е очарователна бунтарка, наследила имението си от мистериозен чичо, оказал се нещо като благороден Джеймс Бонд на викторианска Англия. Тя е непримирима пътешественичка, изследвала непознати маршрути из Африка и Азия, срещала хиляди образи и някак останала жива. Дали е чаровната ѝ дързост граничеща със сладка тъпота, или хитрото ѝ чувство за хумор и лекота на характера, но има нещо в нея, което я измъква безотказно от всяка заплетена ситуация. Но ако си е мислила, че британската провинция ще я посрещне с тишина и пойни птички, то тихо падащите трупове в слънчев есенен ден може и да са я леко изненадали. Но с един гениален иконом плюс един очарователен булдог, и цяло домакинство дами с неподозирани умения и биографии, може би лейди Суифт ще им разкаже играта на професионалните лошковци от острова на мъглите.

Елеонор винаги някак се оказва до внезапно спрели да дишат хора, понякога даже бива обвинявана за тяхната преждевременна смърт, но винаги успява хем да се измъкне без особено много трудности, хем да разкрие някои наистина впечатляващо добре изпълнени престъпления в ера, когато за днк никой не е чувал, а отпечатъците са по-скоро пожелателни. С много приятно чувство за хумор, абсолютно уютна атмосфера и най-очарователния екип герои, Верити Брайт е създала ултимативната поредица за любителите на добри криминални истории, развиващи се във времена не толкова далечни, но станали почти екзотични със своя завладяващ винтидж чар, и една почти не-лейди, която няма как да не заобичате като стар приятел след само няколко страници време. Има и куче!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.