Шотландски злодеяния

Това не ви е стандартното криминале, с двама чистички и любезни ерудита, които разрешават проблемите на нацията, а често и на света, без нито един белег или леко задъхване от положените усилия. Това е светът на изнежения британски аристократ Фрей и коравия груб шотландец Макгрей Деветте пръста, и от сега предупреждавам, че до края на поредицата им те ще са достойни кандидати за финала на който и да е от филм от поредицата за Непобедимите, когато с лица с цвят и консистенция на пресечено пюре, и пръсти във формата на разтрошени детски солети, победителите излазват тихичко преди бомбата да избухне в скута на лошковците. А вие ще сте си изгризали ноктите, вдигнали температура и получили няколко миниатюрни апоплектични удара, защото вероятността на който и да е от тях да успее да оцелее в която и да е от книгите е винаги просто срамно ниска.

Да, героите на Оскар де Мюриел не стават почти за нищо героично. Едва могат да уцелят заспал слон в ярък слънчев ден с допотопните си оръжия, търчат неуверено и провалящо се с инертността на всички диванни картофи на света, и обират всички случайни удари, куршуми, пробождания и ритници, които невероятното им количество противници прилагат съвсем незлобливо. Но Фрей и Макгрей се изтупват от прахта като истински викториански Джон Уиковци, и провлачвайки някой счупен крайник или потрошена глава продължават да оцеляват въпреки залозите на съдбата срещу тях. А тя съвсем не се свени да мята в тяхна посока призраци, вещици, демони, зомбита, вампири… или просто хора, изроди и гадове, мръсници и престъпници, боклуци и чудовища, които за пореден път доказват, че човешкият ген е по-страшен от всяка извънземна и свръхестествена мутация, за която някой може да се сети.

Нашите двама мъченици се опитват да въздадат справедливост и да спрат всичкото зло на света, въоражени само с убийствено чувство за хумор, по-черно от безлунна нощ в дупка в… чернозема, и някакъв нечовешки късмет, който в други условия ще ги направи милионери в Монте Карло, но тук просто ги поддържа що-годе живи, щото на всичкото отгоре и кралица Виктория е малка трътлеста злобарка с проблеми в развитието и емоционалната нестабилност на кълбовидна мълния. Изключително ангажираща вниманието поредица, с герои, в които ще се влюбите без да се усетите, и ще се молите горещо да оцелеят някак с основния си брой органи и крайници, или поне близки до базовите стойности от тях, ама без жертви не може, естествено. Напрежение, конфликти и сарказъм, преследвания, ужасни престъпления и неописуема свежест на писането до последна страница. Какво може да знае един мексиканец за викториански Единбург? Леле, колко ще се изумите!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.