Магичните дами на Алмак

Мариса Дойл

Ако не сте чували някога за залите на Алмак, нека ви разкажа за тази приказна викторианска концепция. Представете си ексклузивен клуб, нещо като ВИП зала в тузарска дискотека, където на вратата фейс контрол са Евгени Минчев и Лили Иванова. Този клуб прави изключително разточителни, разкошни балове в така модерния ден сряда. Не се учудвайте – това не е място за хора с провинциални занимания като работа, а за такива с потекло и стари, неизкарани с нито капка пот пари, така че тях сряда ли е , петък или неделя – няма никакво значение. Поканите за това светско събитие на седмицата се плащат скъпо и прескъпо, но не се продават на всеки, а целта му е да събере цветовете на висшето общество с цел женене и размножаване, или умножаване на капитала и създаване на неимбецилни наследници по възможност.

Организаторките са величествените матрони на синьокръвните британци – графини, херцогини, дукеси, дипломатически съпруги и дами с проследимо семейно дърво, ако не до Адам и Ева, то поне до някой произволен светец минимум. И тук, в света на Мариса Дойл, те са и древни вещици и носителки на свръхестествени магични способности, които контролират и заличават всички следи от вълшебни събития, които просто врат и кипят в древните земи албионски. Това са специалните досиета на някои от най-вълнуващите случаи на дамите от Алмак, които включват такива весели хубавини като древни демони, зъбати русалки, шейпшифтъри, магове, сирени, и всякакви зле настроени към британските поданици същества, решени да унищожат колкото се може повече от човеконаселението или поне да ги съсипят някакси. И само няколко нежни дамски ръце в безупречни кожени ръкавици могат да оправят нещата.

Поредицата е лека, свежа, забавна, в по-голямата си част добронамерена и ненапрягаща, макар че в крайните два тома става доста мрачна. Наистина мразя, когато фокусът на неприятностите се сипва върху главните герои, чиято задача досега е била просто да разследват, демонстрирайки интелект и весел характер, но всички останали приключения са интересни, смехотворни и сладки, с допълнителната си много нежно ненатрапваща романтична нишка и перфектно балансирано действие. Дано Мариса Дойл се върне към лекото писане, сериозността наистина не ѝ отива.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.