Историите на завършените убийци

Може би ви е попадало нещичко на Гейл Кариджър – най-вероятно историята на Чадърения протекторат, където вампири, върколаци и вирнали носа си благороднички със супер сили се борят за световна доминация, или последващата поредица за Кремовия прокотол и наследниците на най-важните играчи в същата тази игра на нации, но ако сте имали късмет може би сте срещнали за мен доста по-добрата четирилогия за училището за благовъзпитани шпиони и убийци в същия този супернатурален свят. И затова историите на Прешеа, Димити и Агата ще ви дойдат като манна небесна за изпосталелите читателски сетива, защото кой не иска да знае какво се случва с неговите любими персонажи след последната страница приключения? Отговорът винаги е – още повече приключения.

Тези книги са за фенове, или поне биха били оценени ужасно високо най-вече от запознатите със световете на Кариджър. Книгата на Прешеа е мистерия в затворен замък, пълна с много призраци и клечащи под прозорците противници с неясни намерения, но и  с твърде много чувствена еротика от подчертано женски вид, която признавам си не харесах особено, въпреки че отговаряше напълно на персонажа на професионална отровителка с каменно сърце и липсваща морална схема. Историята на Димити е глуповата и шарена, включваща цяло вампирско семейство, достойно да си съперничи с образите от небезизвестния сериал за спотайващите се в сенките на лудия Тайка, и е идеална за момичето с лекия бълбукащ характер и адското привличане към модните престъпления. НО най-добрата остава историята за тайнствената Агата, стенното цвете, която вижда най-много екшън и динамика, но остава в плен на вътрешната си самота, губейки години търсейки онова, което я очаква в най-скучния, но и най-уютен дом на света.

Ако има книга, която ще ви убеди, че Гейл Кариджър е всъщност много добър автор, но и ще ви даде изцяло погрешна представа за цялата ѝ писателска кариера, това е историята на Агата, след която ще ревете с глас като пресипнало магаре, оплаквайки изтеклото през пръстите време, пропуснатите от страх възможности и постоянството на втория шанс, който само за някои избрани става и стотен, а за останалите само спомен. Ако историите на Прешеа и Димити са глуповати и предсказуеми с малко жар за вкус и щипка чувство за хумор за разкош, то Агата ви удря в стомаха с кадифената си меланхолия, и не пуска, докато не решите да промените нещо в реалността си. Забавният стиймпънк понякога има своите специални моменти на „истинска литература“, и когато това се случва, наистина не заслужава презрително вдигната вежда от псевдо разбирачите. Дали сте част от проблема или неговото решение си зависи от вас.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.