Пияни богати лейдита

Лекс Краучър

Това не са вашите обичайни викториански лейдита, които припадат от мисълта някой джентълмен да докосне ръката им над ръкавицата, и развиват плашеща телесна температура, докато друг лорд намеква по особено комплициран и завоалиран начин за евентуалните радости в брачното ложе. Девойките на Лекс пият като бесни моряци, псуват като изнервени каруцари, въргалят се наоколо с ангажираността на рандъм сестра или брат Кардашиян, и им се случват всички гадости, които ще ви се случат и сега на партита, ако няма кой да ви пази питието от неизяснени добавки. Краучър не просто хвърля ръкавицата в лицето на класическата романтична историческа литература, тя ѝ се мята върху гърба, скубе ѝ косата и качва цялото стори в инстаграм, с размазан грим и счупена ноктопластика. И резултатът е впечатляващо и абсолютно неочаквано интересен.

Тези книги са неестествено модерни. Не, не са фентъзи, нещо съвсем друго и необяснимо е. Имаме расово разнообразие, сексуална диверсификация, алкохолни и опиатидни зависимости, войнстващ феминизъм, личностно израстване и сриване – всичко, което можете да очаквате от Сексът и градът, ако облечете момичетата на Ню Йорк в корсети и фусти, и им кажете да не танцуват повече от два пъти с някого на бал, иначе ще трябва да се оженят набързо. Забавно е, трагично е, разгневяващо е. Смущаващо, вълнуващо, изнервящо. Ама не можете да ги оставите, истински  съвременен чик флик сериал, но с много по-красив гардероб и без централна канализация. Бриджъртън направо е загърната в хавлия и чувал елегия за религиозната чистота пред света на Лекс, който разбираме  перфектно и сериозно ни отвращава.

Това е катастрофа на морала, любовта, романтиката и надеждата. И въпреки това е шарено, динамично, хилещо се пияно по ъглите и криещо се в шкафа с метлите за малко еднополови ласки. Голяма простотия или новаторско писане за напреднали, алтернативен жанр на историческия романтизъм, който не е исторически верен, и не е баш романтичен, поне не и в никой познат сладникав смисъл на думата. Но историите за пияните богати лейдита остават следи в читателските сърца, и вероятно ще се четат на скришно с ядно прелистване на страниците, но ще се четат, и то от всички романтици, принудени да бъдат реалистично прозаици, че и честичко циници. Не сте сами.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.