Историите на лейди Примлор

Ерин Виър

Поредицата на Ерин Виър се опитва да се бори със светата троица на нечетимостта на романтичните фентъзи поредици за подрастващи, разказваща тайни от архива на непознатата лейди Примлор в малки като обем, но богати на приключения книги, включващи герои на млада възраст, но с повече проблясъци, отколкото затъмнения в мисленето и логичната реакция, концентрирайки се върху качеството на самостоятелната история, а не на потенциала да се разпъват локуми в неопределен брой томове. И не, не всичко е идеално, новаторско или скандално, но не е и нужно. Нека помислим над тази странна идея за несъвършенството.

Наистина не е нужно, а и не е възможно, една хубава идея да преживее хиляди страници, и да се запази или увеличи като качество. Просто така стоят нещата. Серия, в която всяка следваща част е двойно по-голяма от предишната, създава комфортна среда, предпазна мрежа, балон за читателя, в който те ще могат да живеят безкрайно много време, слепи за реалността или възможността за нещо ново. Но това не значи, че текстовете са все така ценни като в първата книга, която ни влюбва в даден автор. И в това може би няма нищо лошо, стига да пътуваме и до други измерения и светове, където ни очакват какви ли не, но най-вече различни истории, с герои, които може да нямат нищо общо с нас или ценностите ни, които ще ни дразнят или натъжат, но ще бъдат нови и ангажиращи всичките ни читателско – невронни сетива. А според богиня Луси познанието е най-важната ни задача на дълбоко клетъчно ниво.

Очакват ви наистина непознати реалмии, дом на елегантни феи и грубовати гоблини, надути елфи и самотни чудовища, магии и сюжети, напомнящи далечно на стари позабравени легенди, с много свежо чувство за хумор, защото усмивките са важни, о, толкова важни за всяка глътка приказен въздух. Леки, забавни и цветни – това са книгите на Ерин, и може би няма нужда от нищо повече.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.