Ботанически любовни истории

Лин Месина

В регентското общество дамите нямат много права и занимания. Добре е да си отглеждаш градинка с цветенца, но не дай си боже да напишеш книга по темата. Няма проблем да си развъждаш някое и друго животинче, но да не си посмяла да даваш съвети на мъжете относно какво е правилно и какво не. Но най-голямото прегрешение е да имаш характер, да противоречиш и да покажеш на глупака, че е…ами, хм, глупак, нищо че разполага с правилния инвентар от полови органи. Лин Месина създава своята поредица точно да покаже онази шепа жени, които във времената на подчертан патриархален строй имат смелостта – или глупостта, зависи – да демонстрират, че могат повече от това да везат ковьорчета и да махат с ветрилца по баловете.

Естествено, че ще е смешно, абсурдно, комично. Е, може би и малко феминистично, но хуморът е в основата на нещата, не веенето на корсети и кюлоти като знамена на полова идентичност и равенство. Дамите ще се забъркват във всякакви скандали, ще яздят коне с неправилното седло, ще се носят с файтони с враточупеща скорост, ще имат наглостта да правят полезни открития, да рисуват осмиващи карикатури, да се забъркват в сложна система от изнудвания и малки престъпления – въобще всякакви не-дамски забавления не просто на ръба на приемливостта, ами с главата надолу през него в дебрите на провалената репутация. И е напълно естествено това падение да се извършва с много кикотене, хихикане, кискане и търкаляне по земята от смях, защото падението на добрите нрави настоява да бъде забавно.

Поредицата не се взема насериозно, недейте и вие. Някои от героите се появяват във всички книги, но общо взето всяко заглавие ще ви отведе в будоара на поредната твърдоглава девойка, която иска да получи това, което желае тук и сега, а не когато тате или бъдещият ѝ съпруг разреши. Един очарователен бунт, с много забавни словесни битки, някоя и друга кошмарна и изправяща косъмчетата на врата от ужас ситуации, малко горещина и естествено – романтика, която може и да е розова и захарна колкото си ще, но щипката – е, добре де, шепата добър хумор ще ви оправят вкуса. Чудесно разтоварване за сетивата и ума с усмивка.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.