Замъкът и Булките

Патрис Киндл

Ето ви още две книжки, чиято единствена цел и стойност е да ви разсмеят, да ви накарат да дишате малко по-леко и да погледнете на света около вас една идея по-ведро, въпреки всичките стотици причини, които ни карат да се будим с тревога за днешния ден. Очарованието на глуповатите романтични истории тук е нарочно демонстрирано, оплетено с много хумор, самоирония и лека подигравка към всички класически романтични тропи, включващи нежни, чувствителни девици и смели, благородни младежи със синя кръв и титла. Патрис Киндл вади на показ глупостта на героите, себичността на героините, твърдоглавото отчаяние на лошковците и обръща класическите финали в малко по-страничен коловоз, без да се нарушава усещането за заслужено постигнато щастие за тези, за които трябва.

Сюжетно богатство да искаш. Дали ще се опитваме да оцелеем в замък, който се разпада по малко всяка минута, докато е надвиснал над морската паст, а обитателите му са изяли всякаква флора и фауна околовръст в такива рецепти, че на всичките мастършефове ще им се изправят косите от завист. Е, и от ужас понякога. Или ще борим за правото на истински живот в строга школа за девици, управлявана от най-немарливите стари моми и посещавана от най-разгулната смесена компания, в която най-голямата опасност е разбира се точно там, където никой не очаква. Привидно очеизвадно предвидимите линии на действие и класическите герои твърде бързо излизат от образ, и общо взето се държат отчайващо странно, абсурдно и съвсем плачевно с оглед на постигането на добър финал за който и да е. Което вярвате или не – се случва, поне за някои, накрая.

Патрис Киндл забърква коктейл от характери и ситуации, лесно смилаеми, но и напрягащи читателя по онзи хубавия начин, който не те оставя до малките часове на нощта, въпреки че работният ден и ангажиментите вече са се подредили до вратата. Усмихнато, смешно, предизвикателно глуповато и абсурдистко на моменти, но в крайна сметка чисто забавление за ума и душата на читателя, който се осмели простичко да се разтовари и радва на свежия текст. Чудничко отвсякъде 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.