Полунощен ловец на чудовища

Си Ел Монахан

Мрачните тайни на световете обикновено се разкриват около полунощния час. А какво става с дете, родено точно в часа на вещиците, поело с първия си дъх последния такъв на собствената си майка? Превръща се в Полунощ Гън – благородник с половин човешка и половин демонична душа, който може да използва силите на мрака, светлината и сенките, за да пази света ни от всякаква магична гадост, която клечи в някоя мръсна уличка, очаквайки лесни жертви. А храна за създанията на злото във Викториански Лондон колко щеш. Самотни, бедни, изхвърлени на произвола на съдбата души, за които никой няма да  скърби има твърде много, а хищниците сякаш са даже още повече. И само от Полунощ зависи да възстанови поне малко баланса и даде шанс на хората за живот, а не просто за финал като нечия вечеря.

Това не са типичните хорър викториана книги, тук топлите сюжети на тема семейство и приятели се свързват по странен начин със сблъсъците с демони, зомбита, феи, викингски призраци и вампири. Мистериите с абсолютно свръхестествени корени и най-неестествените извършители на гнусни престъпления се съчетават с бледи опити за романтика, приятелство, че и даже родителство, макар тези нишки може би просто целят да изпитате малко повече връзка и жалост към онези, дето очевидно са обречени. Или не толкова, ако зависи от Полунощ. Какво е Полунощ Гън, какво може всъщност да прави, дали с неправилното възпитание от него можеше да стане новият Саурон на алтернативната Викториана, или дори и просто могъщ магьосник, който да обвие Албион в черни мъгли, населявани с кошмари в плът?

Е, чак до такива разкрития може и да не стигнем, но приключението добива своята интернационалност, поставяща Полунощ в битка не само с британските демони, ами и със световните такива, които някак подозрително изпълзяват от нищото при всяка вълна от войни, бедност, глад и нищета. Пътешествието, сравните само с кръстоносен поход срещу немрящия му противник Чучулигата – създание също толкова неординарно като нашият протагонист, излиза от Англия, и започва преследването на злите сили из континента и далеч от него през безкрайния океан, а какво чака там само Ктхулу и братовчедите му знаят. Чудесно книжно преживяване, сякаш създадено само за четене през октомври, когато сянката между световете е най-тъмна и лепкава…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.