Мистериите на Лили Адлър

Катрин Шелман

Лили Адлър така и не изтегля асото от колодата на живота, но все пак не може да се оплаче от картите си – произхожда от богато семейство, но без майка и с баща, неспособен да я обикне; жени се млада за прекрасен човек, когото обича от все сърце, но го губи при отвратителни обстоятелства месеци след сватбата; има чудесен дом и достатъчно средства, но само по милостта на роднините си. И какво да прави една млада и красива вдовица, с разбито сърце и непрекъснато висящ над главата ѝ меч на нищета и осъждане от обществото? Ами става първата благородна дама – таен детектив, която разкрива шпионски скандали, убийства, кражби и измами, докато посещава пищни соарета, клюкарства по време на скучни балове и внимава да не ѝ разбият красивата главица или да ѝ пуснат куршум в сърцето , от ръката на синьокръвните престъпници на елита, които хич не обичат да им се бъркат във волностите.

Убийства в затворени стаи, непознати трупове, появили се от никъде без абсолютно никакви свидетели, безмилостни крадци, причакващи жертвите си със хомицидни намерения в мрака, сексуални хищници, дебнещи по кьошетата на балните зали и тъмните ъгълчета на балконите, измамници, изнудвачи, просто изпълнени с омраза към ближния човеци – чудовища – на Лили Адлър ще ѝ се наложи да срещне много боклук по пътя си и да оцелее, опираща се на само на шепа верни и доказано свестни хора. Почти невъзможна мисия, но една твърдоглава и целеустремена жена има какво да покаже на мисогинистичния свят. Без припадъци, без истерии, без тръшкане с бродирана кърпичка в ръка. А, не сте го очаквали това, нали?

Добре изградената фабула и мистерия на книгите на Катрин Шелман може би не я правят новата Агата Кристи, но удоволствието от хубава, логична и изпипана кримка присъства. Романтичните моменти са сведени до минимум, няма претенция и насилена близост, кръвта си мирише, труповете си се разлагат, а ръцете на злодеите се впиват достатъчно реалистично във вратовете на нещастните им жертви, така че време за любов просто липсва. Женските криминалета винаги ще оставят едно изключително топло усещане за задоволство в мен, и макар че Лили не е Поаро или дори мис Марпъл, усилията в съчетание с бързата мисъл и човешката мотивация са комбинация, която никога няма да подмина в читателските си приключения.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.