Обществото на дамите – пирати

Индиа Холтън

Ако търсите почти перфектната книга, при условие, че идеята ви за перфектност включва силни женски образи на безразсъдни разбойнички, елегантни пиратки и благотворително настроени вещици, които пътуват насам – натам с все къщите си, бият се насред дневната с боздугани, внимавайки да не потрошат китайския порцелан, и си крадат дребните една на друга от деколтетата, докато вият коленца в поклони пред вездесъщата Виктория, дето ще остане съвсем без кралски бижута, кралски бродерии, че и кралски гащи след края на ръкостисканията с дамите с дървени крака и куки за ръце, то поредицата на Индиа Холтън е вашата сбъдната мечта.

Разкошотия, повтарям разкошотия. Ама само си изберете от стотиците причини Индиа да ви е новата любима авторка. Елегантен веселящки хумор, сладка лекота на писане, и свежи герои симпатяги. Страшно добре описани бойни сцени с къщи, стрелящи с гюлета през комините си, мастър асасини за икономи и прислужници, дето могат да те заколят с позлатеното ръбче на чинийката за чай, и псевдо наследници на сестрите Бронте, опитващи се да покорят добрата стара Англия с летящото си абатство. Вещици и пиратки столетници, в чиито пазви се крият наред с гънките поувехнала плът безброй стилети, гранати и древни украшения за призоваване на духове, амбициозни разбойници – красавци, които ще отнесат много ветрила, чадъри и случайно подбрана посуда по главите, докато им дойде акъла, и червенокоси хубавици – наследници на великите вещерски и пиратски родове, със съвършени маниери на благородна девица, джебчийско майсторство на преродена джипси кралица и владеене на рапирата на ниво десетима мускетари и половина, с особено влечение към меките части на противниците им.

Нима имате нужда от още някакви, каквито и да е други причини, за да се потопите в шантавата Холтън вселена? Приятелско предупреждение – на книга има по една така да се каже гореща сцена, чиято еротична атмосферичност е напълно развалена от глупашкото поведение на очарователните ни протагонисти, които могат да натоварят и най-романтично натегнатата ситуация с внушително количество комедиен абсурдизъм. Но ако дори и това ви идва много – лесно ще прелетите през няколкото страници по диагонал, и то без твърде много въртене на очи по отношение на нереалистичната интимност. Прекрасна, изпипана, свежа и усмихната до къдричките на бонето поредица – първокачествено разтоварващо удоволствие.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.