Убийства и интриги в световете Остинови

Риана Евърли

За всички почитатели на Джейн Остин , и особено на признатия за най-добрия ѝ роман Гордост и предразсъдъци, винаги е имало една пренебрегната и недооценена сюжетна линия, а именно тази на средната сестра Мери Бенет. Какво си спомняте за нея? Може би, че е невзрачна, скучна, твърде морална, четяща мъдри книги, и мръщеща се на всеки намек за светски забавления. Във всички екранизации актрисите в нейната роля са обичайно меко казано грозновати, сливащи се с фона и общо взето цупещи се в страничен кадър. Но какво, ако… Мери е всъщност не по-малко красива от сестрите си, изключително интелигентна и с почти свръхестествена способност да възпроизвежда в детайли всеки разговор, който чуе, и е готова да отстъпи малко от железните си морални принципи, за да разследва убийствата на останалите герои от книгите на Остин?

Риана Евърли е от отявлените джейнити или страстни почитатели на Джейн Остин, и почти всички нейни книги са вариации на основополагащата Гордост и предразсъдъци, но с разбъркване на сюжетните нишки, вкарването на нови и изкарването на съществуващи герои, смесването на различни книги в една и въобще всичко, изразяващо огромната любов и фенско преклонение пред великата и неподражаема Джей О. Поредицата за Мери Бенет рязко изпъква на фона на хилядите – сериозно, хиляди са, варианти на остиновите класики, с това, че майсторски съчетава абсолютно оригинални криминални разследвания с характерите на толкова добре познатите и обичани герои от Гордост и предразсъдъци, Ема, Мансфийлд парк, а скоро и на Разум и чувства, Убеждение и Абатството Нортангър, и то без да обижда и най-отдадените джейнити, и без да повтаря същите, почти свещени текстове остинови дума по дума.

Мери Бенет ще стане новата ви любима разследваща аматьорка, в компанията на мистериозният червенокос шотландец ( представете си Джейми от Чуждоземецът ), криещ възможно най-тъмната и теоретично непростима, според представите на набожна благородническа девица, тайна. Останалите герои са сякаш същите, но погледнати с малко по-критичен поглед – добрата и мила Фани Прайс се оказва и фанатично тесногръда и отгледана в саксия; винаги доброжелателната, ако и малко снобски настроена Ема е и доста повърхностна и тикаща си агресивно гагата във всяка ситуация, а гордата и самоуверена Лизи Бенет се оказва и доста злопаметна и нерешителна във важните моменти. Не, това не е тотално обръщане на образите, а просто заявяване на глас съмненията на хиляди читатели относно реалните характери на така обичните си героини, без това да намалява истинската любов към тях. Мда, да си искрен, ама с обич е трудна задача за всеки автор, но Риана Евърли се справя просто фантастично и заслужава непредубедения ви от гордост и предразсъдъци читателски поглед.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.