Рядък интерес към трупове

Ан Грейнджър

Викториански Лондон е идеалният сетинг за всяко зловещо убийство, извършено в ера без наука за отпечатъците, ДНК анализа или дори поддържането на някаква база данни от подозрителни лица, склонни към отнемане живота на ближния, да речем. Цяло чудо е, че въобще е раздавано някакво що-годе адекватно правосъдие във времена, когато единствено интелектът на разследващия инспектор плюс гигантска доза късмет са били оръжията на вездесъщия Скотланд Ярд. Поредицата на Ан Грейнджър съчетава точно тези две оръжия – интелектът, идващ от опита на инспектор Рос и късметът да е на точното време и точното място на прекрасната му съпруга Лизи, която е неговият неофициален партньор в епоха, когато идеята за жена – полицай е имала основно богохулен статут.

Разследваните престъпления трудно биха могли да се разгадаят дори и с целия инструментариум на Хорейшо Кейн и компания, защото в основата му стоят толкова специфични британски нрави и разбирания, че за външен на този свят човек, колкото и технологични чудеса да понесе под мишница, пак ще е трудно да ги проумее. Убийства от чест, от умора, от обида, от заблуда, от възпитание – как да обясни на настоящото поколение, че невинаги алчността, страстта и яростта са в основата на всяко престъпление, когато толкова много нюанси на емоционалността са засегнати. Престъпниците обичайно се появяват доста рано на сцената, винаги облечени в мантията на почтеност и невинност, но Лизи и Рос разравят – много любезно, естествено, калните бани на местната аристокрация, и това което излиза отдолу почти винаги си заслужава въжето.

Елегантно и свежо написано, редуващо гледните точки на професионален инспектор и домакиня с рядка проницателност и рядък интерес към трупове, повествованието бързо увлича като сериал, в който всяка серия допринася да влезем още малко под кожата на Викториански Лондон – мрачният благородник, видял и по-добри времена, но все така държащ брадичката вирната, а челото изгладено, дори когато го водят към дръвника. Няма претенции, няма интелектуални овъртолвания, няма богове, изскачащи от машината – всичко е въпрос на бърза мисъл и късмет, както е и в живота. Чудесна поредица за запленените от историята и криминалните сюжети, нежно и опитно докоснати от ръката на майсторска писателка като Ан Грейнджър.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.