Шпиони, балове и недоразумения

Синди Ансти

Ако животът беше по-милостив и здравеопазването съществуваше по времето на Джейн Остин, вероятно съкровищницата на забавните, интелигентни и романтични, но добре написани истории щеше да е далеч по-богата. Синди Ансти е една от добрите примери за създатели на такова качествено за четене и забавно съдържание, но за съжаление съдбата и тук си казва зловещата дума, и прекъсва ненавременно един истински талант дори в днешни дни. Сякаш точно конкретна преродена душа така и не може да избегне своят ранен край, когато носи твърде много творческа искра в себе си. Или поне има и такива теории.  Но нека ви разкажа за прекрасните истории, които все пак са достъпни за всички почитатели на романтичните истории с криминални елементи и забавни словесни пререкания.

Героините на Ансти са от умерено благороден произход, но не се интересуват от разните там рокли, бонета и ръкавици, ами проявяват несвойствен интерес и капацитет в преподаването на изобразително изкуство, природонаучните изследвания и/или воденето на домашна икономика с агрикултурни и животновъдски елементи. С две думи – могат да мислят и не се страхуват да го практикуват, въпреки неодобрението на роднини, светски матрони и пресметливи златотърсачи и златотърсачки, от всички страни, обединявайте се… А, това беше нещо друго. Та, събирате на едно и също място изпечени мошеници, наивни жертви и не толкова безсилни девици, и то събитията следват едно след друго, пръскащи хумор и интриги на всяка крачка. Дори и най-тежките теми се олекотяват до безподобие, а злото просто носи грозна шапка или отвратителни гамаши, и е твърде тъповато, за да развее победния флаг.

Не, че липсват напрежение, обрати и странности, просто всичко е поднесено лесно четимо и освежаващо, без Дикенсова или Дикинсънова драма и поетично късане на ризи. И най-големите лошковци са всъщност симпатични неудачници, и най-коварните лицемерки са просто умни жени без много шанс в живота. Естествено, всички ще си получат заслуженото накрая, но чудовищата не живеят сред нас, поне не в книгите на Синди Ансти. Приключения, балове, измяна, шпиони, опити за убийства, отвличания и изнудвания на едро – всичко е тук, и в доволни, усмихнати количества, за да разсее малко облаците на несигурността, които не са се вдигнали по една или друга причина от повече от две години над целия свят. Не се срамувайте от никой книжен инструмент срещу тревожност, който работи при вас, колкото и лековат и шантав да ви се струва, заслужавате си усмивката и спокойния сън  🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.