Наръчникът на една лейди за хаос и престъпления

Манда Колинс

Тази поредица не може точно да реши каква иска да е – криминално – романтична или романтично – криминална, защото има наистина огромна разлика. Първата книга е страхотно разследване на серийни убийци, провеждано от две твърдоглави благороднички без съпрузи, със собствен бизнес, че и лични пари, и един полицай от Скотланд Ярд, който има всички основания да не иска да работи с жени, а точно с тези – съвсем. Е, поне докато не дойде романтиката, която не отвлича вниманието, ами по-скоро помага в разкриването на лошковците по един очарователен и забавен начин. Втората книга пък ни забърква в едно смущаващо отвличане, което прераства в доста по-зловещи планове и престъпления, но някак кримката отива твърде рано на заден план, давайки предимство на любовта, и залага повече на тръшкане по социални и сексистки теми, отколкото на доброто старо подслушване на коварни занимания по ъглите и зад завесите, и залагането на аматьорски капани на иначе доста изпечените лошковци.

Не очаквайте нищо кой знае колко оригинално, но героите са симпатични, словесните битки забавни, а напрежението и неизвестността присъстват в добри количества, като помагат за неочакваните обрати, задължителни за субжанра на романтичните криминалета. Феминизмът е умерен, но отчетливо присъстващ; реалната опасност на моменти идва малко в повече, но все пак аз предпочитам по-безапелационно доминиращите главни персонажи, които просто мачкат през злото, а финалите са достатъчно напудрени и захарни, за да ви оставят стомахчетата тихи и сънят спокоен.

Въобще, ако се интересувате от добро криминално разследване с щипка симпатична романтика – спрете на първата книга, а ако ви се иска малко по-социално коментираща любовна история, с някой и друг труп и тръпка – то продължете и към втората. Аз може и да съм малко кръвожадна, но винаги ще предпочета хитрите разследвания на престъпления с малко романтичен блясък по бузките, отколкото обратното. Със сигурност ще остана в компанията на персонажите на Манда Колинс и за евентуални следващи продължения, защото както тя мъдро отбелязва – животът не може да е само трупове, нито пък само целувки и други волности. Сладък литературен коктейл за почти всеки вкус!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.