Разследванията на лейди К

Иси Брук

Какво трябва да направи една дама на преклонната възраст от 27, когато съпругът ѝ е починал, оставил ѝ е добра купчинка пари, но имотите отиват при мъжките наследници, защото жената във Викторианска Англия може и да има пари, ама къща – нивга? Първият ѝ официално приемлив избор е да се погребе жива в провинцията в дома на някой нещастен роднина, където да подрязва рози, да бродира ковьорчета и да въздъхва дълбоко на всеки кръгъл час, а вторият е да си намери друг мъж, който някак да преглътне, принципно с помощта на достатъчно много пари, че е някак нечиста в очите на обществото, и да я обгради бързичко с деца, за да се забрави неудобството на липсата на първенство. Но лейди К избира нещо съвсем друго – поставя си направо три основни цели – никакви мъже, които да я притежават; наличие на собствена къща и прислуга без зависимост от други, и превръщането ѝ в първата лейди детектив в кралството. Амбиция? Корделия.

Това е криминална поредица, разследваща убийства в условия не просто на липса на каквито и да е било системи за сваляне на отпечатъци, днк, бази данни и каквато и да е друга благина, ами и при условието да сте жена, автоматично четящо се като тъпо, свенливо и склонно към припадъци при всяко бъзване на муха същество, неясно как впрягащо всичките си сили да диша и клюкари. Но лейди К се опълчва на света, веейки своята  благородническа фамилия, статута си на вдовица а.к.а без репутация за пазене и общата си наглост на отегчена жена, което прави истински винкелна комбинация, подсичаща през коленете всички престъпници околовръст.

Въпреки труповете и потискащите сексизъм и грозота в отношението между хората класите, тази поредица е някак изненадващо лека за четене, с много хумор, забавни герои и обрати повече на късмет, отколкото плод на ползване на сивите мозъчни клетчици. Ситуации на надвисваща опасност във всяко едно отношение не липсват, но лейди К ги отбива всички с лек финт в ръката с чадърчето, пък ако и това не помогне – не се свени да повдигне поли и да хукне на зиг-заг из полето. Приключение криминално и комедийно – идеалната разтоварваща комбинация.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.