Мистериите на Лейди Емили

Таша Александър

Криминалните поредици с благородни дами в ролята на частни детективи са си изцяло отделен жанр в литературата, занимаваща се с пресни трупове, умислени полицаи и стискащи палци да им се размине в мрака злодеи. И като всяка широко разпространена идея, и тази бива изпълнена с различна степен на адекватност от различни авторки. Понякога сюжетът залита съвсем в посока любовен роман, друг път – твърде задълбава в някакви нелогични конспирации, но най-често се получава доста повърхностно книжле със завръзка, която Шерлок Холмс би разкрил с половин око, докато се прозява сутрин. Поредицата за Лейди Емили хем страда от всичко горепосочено, хем компенсира с две гениални хрумвания – от една страна всяка книга да се развива в различна страна, от Франция и Гърция, през Австрия и Италия, та чак до Турция и Русия, което си е изключително екзотично за всеки американски читател,  но най-вече имаме една твърдоглава, интелигентна и бленуваща независимостта си дама, каквато се харесва в настоящите времена на войнстващ феминизъм и гърл пауър.

Започва като историята на поредната английска роза, която обаче губи прекрасния си и естествено богат съпруг само месец след сватбата, поради странен инцидент някъде из Африка. Новооткритата свобода и достъп до финанси прави от тихото цветенце истинска амазонка – интелектуалка, с особен интерес към криминалните разследвания, като първи „клиент“ си е самата тя, заела се с нелеката задача да открие истината зад преждевременната смърт на нейния любим. По пътя ѝ ще застанат много чаровни мъже и очарователни жени, от които на доста рандъм принцип ще отделите алчните измамници и синьокръвните престъпници, от свестните хора и искрените приятели. А досадниците с лопата да ги ринеш, щото всяка неповехнала богаташка с амбициозна майка все ги привлича с дузини.

Мистериите на лейди Емили е едновременно лека комедия на нравите във викторианска Англия, криминална поредица без особени претенции за гениалност, и малко мелодраматична човешка история за ограниченията и възможностите на жената отпреди век и половина. Това би могло да ви стигне, за да съставите мнение – така де, ако харесвате лесно смилаеми кримки, в симпатичен исторически сетинг на 19 век, пътувайки по целия (смислен) свят, със силна главна героиня, която минава през всякакви изпитания в личния си живот, но ги преодолява със собствени сили и подкрепата на приятелките си (мда, малко като Сексът и градът и историята  и труповете е), то Емили е вашето момиче, и веднага трябва да почнете подписка да се направи сериал по първите десетина книжки. А, чакайте, сериал май скоро наистина ще има, не го пропускайте!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.