Наръчник за разрешаване на убийства за млади дами

Даян Фрийман

Представете си книга, която започва по следния начин – една случайна американска наследница бива заточена в готическо имение в Англия, тъй като по някаква странна случайност докато се обърне се е превърнала в съпруга и майка на невръстна възраст, и вече се е обвързала до живот със стара британска благородническа фамилия. Звучи ли ви като началото на нещо забавно? Естествено, че не. Вони ви отдалече на превзета история, включваща неестествено големи количества английски чай, сухи до неядливост кифлички и плетене на една кука и на дребни интриги, нали? Но графинята на Харли има едно отличително качество – живее ѝ се напук на цялото общество, време и порядки.

Затова, когато намира съпруга си сгърчен в постмортна фигура в леглото на любовницата му, американската практичност и чувство за хумор ѝ идват на помощ, за да започне живота си на сингъл лейди с пари в Лондон. Веселата вдовица обаче има изключително лошия късмет, въпреки свежия си поглед върху живота, същият да ѝ отвръща с повече от смръщени вежди, и да хвърля към нея редовни пратки с трупове, които да се въргалят в краката ѝ, градината, на бала, на гости, на сватби и кръщенета. И естествено погледите първо попадат върху чужденката с аморалното поведение, която тепърва има доказва, че няма сестра. Или братовчедка. Или приятелка, От онези, нали.

Даян Фрийман не пише съвсем в жанра на черната комедия, но е много близо до нея. Абсурдните ситуации, включващи отчаяни роднини, убийствени сенки от миналото, коравосърдечни изнудвачи и всякаква прикрита зад безупречен социален блясък паплач, вместо да съсипят горката ни графиня, всъщност я освежават повече от лифтинг с масло от горски говорещ кит, хвърляйки я румена и засмяна от приключение в приключение, и то винаги от типа, вървящ с огромна опасност за живота, финансите и репутацията ѝ. Помага естествено и мъж – таен агент на правителството, но и стар приятел, който предлага безкористна помощ, любезна любов и здравословно любопитство, така нужни на една дама, тепърва открила магията на самостоятелността във времена, когато жените са просто движима собственост, която понякога е малко по-ценна от кобила за разплод, но не винаги стига такава главозамайваща стойност.

Поредицата е създадена като наръчници за оцеляване в най-отчаяните ситуации на всяка млада дама, попаднала в лошата компания на синьокръвни престъпници, които само една истинска лейди може да разобличи без да нарита в праха така важната си репутация на недокоснато от тленността парниково цвете. И това естествено без да закъснее за следобедния чай и вечерния бал, защото по-важни неща за британската висша класа отпреди век и половина няма, и не може да има. Забавно преследване на престъпници без абсолютно никаква подготовка, но с много късмет, самоувереност и най-вече – желание за приключение на всяка цена – това е основата в рецептата за оцеляване на Лейди Харли във висшето общество. Добър съвет за живота по принцип, не мислите ли?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.