Приключенията на Мина Холмс и Евалийн Стокър

Колийн Глийсън

В един алтернативен свят оживяват готическите литературни герои и стиймпънк технологиите, преобразявайки миналото в зловеща приказка за безсънни вечери. Какво ли ще се случи, ако нищо неподозиращ тийнейджър на обиколка из скучен музей, случайно изкриви така време-пространството, че се озове в това минало-неслучило се? Не, това не е история за пътуване през времето, макар че имаме един-двама полу-случайни заблудили се по нишките на континиуума. Не е и истински хорър, въпреки че вампири се надбягват из сенките. Може да го възприемете като роман  тип Джейн Остин, в който Майкрофт Холмс има чудесна гениална дъщеря на има Мина, Брам Стокър още не е написал вечния си роман, но сестра му е последната убийца на вампири, от древния род на бъфитата, а Ирен Адлър служи на кралското семейство, разрешавайки най-пикантните волности на синьокръвните, докато мистериозен черен цепелин се носи в мрака над стиймпънк алтер-Лондон, изграден на десетки нива, в които парната сила и часовниковата магия оживяват във фантастични измислици.

Тук е моментът да отправя едно сериозно предупреждение – през цялата поредица има една доста сериозно засегната феминистична нишка, като и най-злите, и най-добрите герои на тази поредица са дами – от вечната кралица до цвета на вампирите и богините на подземния свят. Всички обаче трябва да се съобразяват със законите на британското общество от края на 19 век, където жените са разменна монета, утроба и банкова сметка, но не и пълноправни човешки същества. И да, феминизмът се изправя и като злодей, и като спасител на деня, със спорадичното участие на някое и друго мъжко нищожество, или симпатичен поддържащ герой, но представителките на нежния пол са тези, които разрешават или създават катастрофите. Не, не очаквайте някакви тежки суфражетни послания и прокламиране за равноправие, ами по-скоро ако сте почитатели на концепцията за гърл пауър –  ще се зарадвате на симпатично, устато, хитро и смело до безразсъдство дамско дуо, което ще сложи дори вездесъщите Холмс и Уотсън на Гай Ричи в малкото си джобче.

Колийн Глийсън създава бърза, динамична и леко романтична история за подрастващи, YA стиймпънк със щипка елегантност на маниерите и стегнато действие, вкарващо най-добрата екшън двойка дами, които съм срещала досега, в шеметни преследвания по въздух и вода срещу почти митологични злодеи, дебнещи в мрака нищо неподозиращото лондонско население. И към всичко това добавете пищни балове, плахи ухажвания, мръсни вертепи, покъртителни низости, и социално неравноправие, което дори в стиймпънк вселената не може да бъде избегнато. Ярко книжно забавление, което просто си плаче за сериал тип Бриджъртън среща Бъфи – докато не го видите, не знаете, че имате нужда от подобно пиршество на сетивата.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.