Своенравните деца

Шонин Макгуайър

Замисляли ли сте се някога какво ще да е станало с Алиса, когато се е върнала от света на чудесата, какво ли ѝ е било на Уенди, щом е долетяла в реалността, как завършва всяко приключение, в което дете от днес или вчера за малко опитва вкуса на никога и никъде? Ако опитате амброзия ще можете ли пак да вкусите чипс? Своенравните деца са всички онези пътешественици в алтернативни светове, намерили домовете на душите си през странни вратички, отворили се на смущаващи места. Свят на тичащи дъги, свят на торти и бонбони, свят на мъртви статуи, танцуващи скелети и усмихващи се вампири, озъбени русалки и тихи върколаци – домът има много измерения, щом в него живее повече душата, а по-малко тялото. Но какво, ако пътуващите през вселените биват върнати от своите мечти и сънища в грубата действителност, където въздухът не е от захарен памук, причинно-следствените връзки не са лесен за пренебрегване закон, и невъзможното не е само досадно за постигане.

Осъзнавайки в какво блато от тревоги и правила са се върнали завинаги, своенравните деца имат два пътя – да забравят осъществените си мечти и да ги погребат под етикет Фантазия, Сън или Кошмар, и да заживеят в сивото и черното, както всички нас. Или да започнат търсенето на път обратно към мечтата, където всяко захарно или костено камъче шепти, че това е най-твоето място повече от всяко друго твое място. И точно тези бунтовници – търсачи на щастието попадат в училище за деца, отхвърлени от сънищата си, опитвайки се заедно да намерят правилния път към личния си вариант на Рай. Може би ви звучи до известна степен като Домът за чудати деца на мис Перигрин, но тук нещата са много по-сериозни и много по-индивидуално лични. По безкрайно елегантен и ювелирно –  изящен начин се засягат модерни теми като сексуалност, идентичност, личност и персонални девиации, чрез една история, тичаща по ръба на няколко невероятности едновременно, опитвайки се да намери кътчето на идеално щастие за всяка измъчена пътуваща душа.

Ако някога сте се съмнявали, дори и само за ден, или час, че дори и минута, че мястото ви определено не е тук и сега, а някъде точно конкретно далеч и неясно кога – то Шонин ще говори на вашия най-таен и свойски език, нашепваща, че онзи великолепен сън от онази специална нощ може би е вариант за живот, а онзи сладостен кошмар – опция за съществуване. Всеки от героите ще ви стане близък, защото просто е невероятно далечен на всеки други персонаж, с който някога сте се сблъсквали. Това са онези страхотни приятели, които винаги имат по някоя абсурдна, но очарователна история, с която винаги ще се запомнят и обикнат от всички. А сюжетът наистина е много особен, и много личен, за да може да се разкаже на кратко, щото съвсем сухо и скучно може да излезе, а това е последното, което може да се каже за него. Та, осмелете се да опитате от странната сладост на своенравните деца, и може да се окажете нелогично влюбени и малко смутени от факта, че май Шонин Макгуайър ви е чела детските дневници, особено онези, които сте изгорили на лунна светлина в деня на разбитите си сърца, разочаровани от целия свят. Да, точно толкова лично е.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.