Лондонски бални магии

Магията е онази щипчица допълнителен сюжет, която би могла да освежи всяка клиширана романтична ситуация, описана в безкрайното количество розови книжчици. А ако махнете „горещите“ моменти, залитащи в порно с корсети, емоционалното тръшкане на ниво „отгледан в килера тийнейджър“ и драматичните глупости за сринати от една изпусната в тоалетната дума репутация, можете даже да получите книга, която да си заслужава четенето. А сега какво да добавим, че даже и да ви хареса? Хм… Да речем добро количество остроумни диалози, няколко добре подбрани и абсурдни в смехотворността си ситуации и малко бой от смесен тип, но нищо по-сериозно от класиката Скалата размазва Гробаря с метален стол, и ето ви на – романтични магически книги, които стават за нещо. А, да – нещото е четене, не подпалки за камината.

Хайди Вайсман Нийл не е популярно име, освен ако не ровите дълго и продължително в дълбокия интернет, или просто четете всичко наред, но тя е от онези остроумни авторки, които вземат един стандартен бал с все кринолините и коравите яки, и го превръщат в сцена на привидно драматични събития, нещо като парти на Кардашиян, нападнато от препили с комбуча ъндърграунд рапъри – вегани. С две думи – забавно за гледане, но в никакъв случай не предизвикващо масови протести на обособени групи от разнообразното американско население. В света на Хайди дамите си намират мъже като си омагьосват бижутата с послания от заповедно – отчаян тип – в наше време биха значели нещо като Стой до мене без причина през уикенда, вместо да ловиш риба на язовира с момчетата , или Не откъсвай поглед от очите ми, ако ще и голата Скарлет Йохансон да ти тропа ръченица върху капака на голфа. Все нужни неща, така де.

Но господата някак предпочитат викторианските алтернативи на риболова и голфа а.к.а лов на лисици и надбягвания с кончета, така че имат стройната организация да обезоръжават деликатно, но решително омагьосаните чуми и техните архи-чумеещи майки, дето живеят за това да си омъжат чедата преди да им е влязла 2-ка във възрастта като първа цифра. Историите на Нийл имат за главни героини млади дами, които се опитват да се справят във високо конкурентната среда на женещия лондонски сезон със всички средства, но в крайна сметка успяват благодарение по-скоро на чувството си за хумор и липсата си на такт, отколкото на супер силите си да припадат под елегантен ъгъл, да се изчервяват на контролирани розички по скулите, вместо на грозни петна по гушата, и да гризкат сандвичи с краставица без да помръдват зъб или устна по някакъв сексуално намекващ разни работи начин.

И получавате забавни, щурави и подиграващи се на целия розов жанр истории, като при това все пак включват достатъчно романтика и хубави краища, че да ви стане приятно на скрито наивистичните душици. Никой не е казал, че хубавите книги трябва да са все за лагерници от втората световна, оцелели от избухнали атомни централи и жертви на талибани. Дайте малко розова светлина в тоя мрак, тегавината не е стандарт за живот, или поне не хубав.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.