Балове и убийства – разследванията на Роза Бодлива

Дарси Уайлд

Поредиците, които цитират в описанията си Джейн Остин винаги ми привличат вниманието. Дали ще е Остин и магия, Остин и убийства, Остин и зомбита  – винаги се вързвам, купувам, чета и в повечето случаи се забавлявам много. И настоящата колекция от страхотни криминални истории, свързани с убийства, изнудвания и много неприлично поведение във времената на Оскар Уайлд, полицията под наем и величествените балове в Алмак, ви гарантирам, че ще ви донесе истинско естетическо читателско удоволствие.

Главната протагонистка е Розалинд Торн – или както обичам да я наричам госпожица Роза Бодлива, явяваща се онова трънче в петата на цялата благородна пасмина, която смята, че няма такова нещо като наказание за роднините до хилядно коляно на някоя кралска издънка. Поради изключително скандални обстоятелства ѝ се налага да се справя сама в живота, започнал като поредната дъщеря на среден аристократ с основна цел в живота – търсене на мъж и раждане на деца. Но в крайна сметка Розалинд се превръща в полезна дама – изключително дискретен детектив, наеман от богатите дами за разни щекотливи задачки, като да прибере пакетче много разгорещени писъмца от вече недискретен любовник, да намери кой краде от семейното сребро или къде се е покрила някоя буйна дъщеря, тръгнала да открива феминизма преди времето си.

Но някак си започват да се случват и доста трупове около нея, чиято смърт изисква също толкова дискретно разследване, защото богаташите дори не могат да бъдат принудени да разговарят с полицай, ако самите те не желаят. В картинката се намесва и един херцог от миналото и един официален Боу стрийт полицай от настоящето ѝ, и макар че това не е любовен роман, а по-скоро криминален, емоционални моменти няма да липсват. Не, това не са поредните любовни романчета, в които винаги има поне един херцог, дук или поне маркиз, по който да припадат непълнолетните бъдещи матрони. Е, някаква форма на неслучила се любов все пак има в картинката, но труповете, злокобните планове, сложната аристократична система на замитане на следите от алтернативните удоволствия на синьокръвните са много, много повече. Интелигентно, забавно и леко, въпреки тежките си сюжетни моменти – мистериите на Роза Бодлива биха били определено одобрени от Джейн Остин, ако същата залиташе към мистериите и разследванията. Нека се доверим на потенциалния избор на Джейн 🙂

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.